Blogolj!

Georges Leekens legyen úriember!

Kecskés István

A magyar válogatott hazai pályán kikapott Kazahsztán legjobb tizenegyétől 3–2-re. Ha egy dolgot kérhetünk: ezt most ne magyarázzák meg… 

Fotó: MTI

Bicskei Bertalan – Isten nyugosztalja! – úriember volt és tudta, hogy mit kell tennie egy történelmi kudarccal záruló bemutatkozás után. Miután új csapata, az Újpest 2006 nyarán kikapott a szezon első tétmeccsén a liechtensteini Vaduztól (0–4) fogta magát és lemondott. A meccs alatt végig szidta őt a Megyeri úti publikum, sőt a legendák szerint egy világítást nélkülöző autóval menekítették ki a Szusza Ferenc Stadionból.

Mindenki tudta már a kinevezése pillanatában, hogy nem kellett volna, mert a korábbi szövetségi kapitány és az Újpest valahogy nem illett össze.

Úgy érzem, hogy Georges Leekens és a magyar válogatott sem passzol… Nincs meg a kémia. És nem azért, mert a magyar válogatott tagjai nem tudnak, vagy nem akarnak futballozni – pedig sajnos azt kell gondolnunk, hogy mindkettőre van esély – és még csak nem is amiatt, mert Leekens eddig sem volt különösebben sikeres sehol – mert nem volt… –, egyszerűen nem illik össze a csapat és a kapitány.

Lehet azon polemizálni, hogy akár José Mourinho, vagy Joachim Löw is ülhetne a magyar válogatott kispadján, mert ezek – pardon! – ők, nem tudnak futballozni. Kétségtelen, hogy komoly hiányosságai vannak a játékosainknak. Például az, hogy magasról tesznek erre az egészre… Ha az emberben van egy kis önérzet, akkor egy ilyen kazah – andorrai, luxemburgi, stb… – válogatott ellen nem veszíthet. Már csak az ego miatt sem, most a nemzetet, a hazát, a szurkolókat, meg az egyéb ilyen pátosszal teli dolgokat hagyjuk. De nem, a mi fiaink nem tudták megtenni, hogy legyőzzék Kazahsztánt. Hol van már 2016, amikor még minden passzért ölni tudtak volna?

És ráadásul nem Mourinho, vagy Löw a kapitány, hanem egy nagyon kedves, közepesen szimpatikus belga bácsi. Akiről annyit tudunk, hogy sok helyen volt már edző, de mondjuk Európában, szövetségi kapitányként sehol sem ért el jelentős sikert. A baj az, hogy eddig sem nagyon volt rá kíváncsi mifelénk senki, mától meg már végképp nem. Már csak azért sem, mert az az ember, aki 2018-ban Magyarországon úgy érzi, hogy egy jobbra hivatott, de balra tolt Botkával csatát lehet nyerni, az nem tudja hol van. Nyilván szegény Botka Endre nem tehet róla, de az, hogy őt balbekkbe nevezte a kapitány mindent elmond a szakemberről és arról, hogy mennyi információja van a magyar labdarúgásról, illetve annak művelőiről.

Eddig minden szép volt. A Trollfoci humorizált azon, hogy Leekens-szel hónapok óta veretlenek vagyunk, a válogatott nem esett vissza a világranglistán, mondjuk nem is játszott. És ez itt a probléma. Ezek a rohadt meccsek, ezek a piszok ellenfelek – nagyon zavaróak. Még akkor is, ha csak egy kazah gárdáról van szó. Leekensnek ez is sok volt. Nekünk is. 

Igazából csak egy érdekel: tud-e olyan úriember lenni, mint annak idején Bicskei Bertalan volt Újpesten. A világítás nélküli autót küldjük… Az Üllői út külső részén már kapcsolhat lámpát is, hogy megtalálja a repteret. 

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/50248/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?