Blogolj!

Búcsúzik a magyar női kézilabda legnagyobb klasszisa

Dorogi László

Görbicz Anita az elmúlt másfél évtizedben nem csak a magyar, hanem a nemzetközi kézilabdázás egyik legnagyobb klasszisának számított.Tette mindezt egy olyan országban, ahol az utóbbi évek a hanyatlásról szóltak.

Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

Úgy jöttem erre a világbajnokságra, hogy mindenképpen a legjobb négy közé szerettem volna jutni, amire a lehetőség adott is volt. Kifogásokat nem keresek, mindig magamban keresem majd a hibát. Harmincnégy évesen is lehet fejlődni, úgyhogy megpróbálok tanulni a hibákból"

- nyilatkozta csalódottan a decemberi, franciák elleni vesztes világbajnoki nyolcaddöntő után Görbicz Anita. Nem sokkal a lefújás után, az M4 Sportnak adott nyilatkozatából az is kiderült, hogy 233 válogatottság és 1111 nemzeti csapatban szerzett találat után nem lesz folytatás a címeres mezben, visszavonul a válogatottságtól.

Ezt a döntést már korábban meghoztam, a családommal átbeszéltük a dolgokat és úgy döntöttünk, hogy az a legjobb megoldás, ha a világbajnokság után visszavonulok a válogatottól"

- mondta a csütörtöki, Hollandia elleni búcsúmérkőzésére készülő világklasszis játékos.

Fotó: NSO

Görbicz Anita tizenhét éves korában mutatkozott be a Győr felnőtt csapatában, majd 2001-től - Pigniczki Krisztina távozását követően - már kezdő irányítóként számítottak rá, sőt még ugyanebben az évben ezüstérmet nyert a junior válogatottal a hazai rendezésű világbajnokságon, ahol a fináléban egymaga nyolc góllal szórta meg az oroszokat. A felnőtt válogatottban egy évvel később, 2002 augusztusában, egy Norvégia elleni felkészülési mérkőzésen mutatkozott be, nem sokkal ezután pedig meghívót kapott a decemberi, Európa-bajnokságra utazó keretbe is. Bár a magyar válogatott "csupán" az ötödik helyen zárta a kontinenstornán, Görbiczet már ekkor világklasszisnak kiáltotta ki a hazai és nemzetközi sportsajtó.

Nem nagyon foglalkoztam olyan fiatalon ezekkel a dolgokkal, tényleg csak a kézilabdának éltem. Az első igazán meglepő dolog az volt, hogy Győrben megismertek az utcán, gratuláltak, főleg a junior világbajnokság után. Igaz, hogy nem sikerült nyernünk, de ma már csak szép emlékekkel gondolok vissza arra a világversenyre"

- idézte fel a Győri Audi ETO KC játékosa a 2001-es emlékeit.

Görbicz igazán a 2003-as horvátországi világbajnokságon tette le névjegyét, a magyar csapat egészen a fináléig menetelt és már fél kézzel fogta is a serleget. Az ötvenedik percben még 25-18-ra vezetett Mocsai Lajos együttese, ám ekkor a franciák taktikát váltottak, a magyar lányok pedig hibát hibára halmoztak. A lefújás előtt hét másodperccel - egygólos magyar vezetésnél - Görbicz eladta a labdát, majd lerántotta ziccerben lévő ellenfelét, amiért piros lappal kiállították, a franciák pedig értékesítették a büntetőt. A hosszabbítást fizikailag - és mentálisan sem - bírt már emberhátrányban kezdő csapat, amely végül 32-29-re kapott ki és ezüstéremmel zárt. Görbicz Anitát végzetesnek bizonyuló hibája ellenére első világversenyén rögtön beválogatták az All Star-csapatba, és a játékos szerint is pályafutása legjobb világbajnokságát játszotta, holott még csak húsz éves volt akkor.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ez volt Görbicz legnagyobb nemzetközi sikere címeres mezben, a magyar női kézilabda-válogatott azóta sem jutott világbajnoki döntőbe, de azért két Eb-bronzérmet, egy világbajnoki bronzérmet és egy olimpiai negyedik helyet így is sikerült szereznie a Győrben az utóbbi időben már szélsőként kézilabdázó irányító. Görbicz két olimpián, hat világbajnokságon és hat Európa-bajnokságon járt a válogatottal, első négy világbajnokságán a torna legjobb csapatába választották.

A világklasszis kézilabdázó klubszinten azért felért a csúcsra csapatával, háromszor hódította el a Győrrel a Bajnokok Ligáját, tizenegy magyar bajnoki címet és tizenegy Magyar Kupa győzelmet zsebelt be. A Nemzetközi Kézilabda-szövetség 2005-ben Kocsis Erzsébet, Radulovics Bojana és Kulcsár Anita után, negyedik magyarként választották meg a világ legjobb női kézilabdázójának.

A mindig vagány, mindig bevállalós Görbicz nővére példáját követve kezdett el kézilabdázni az ugrálókötelezés helyett és nagyon sokat köszönhet felfedezőjének, Róth Kálmánnak, aki elindította a világklasszissá válás útján. Szerencsére még nem kell végleg elbúcsúznunk tőle, hiszen az ETO-ban továbbra is játszani fog, a válogatott viszont a legnagyobb és talán utolsó vezéregyéniségét is elveszítette visszavonulásával.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/50189/pics/lead_800x600.jpg
Görbicz Anita,kézilabda
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?