Blogolj!

Bontsuk le a vidéki stadionokat!

Doug Glatt

Mi a francnak húzunk fel modern létesítményeket, ha Győrben, vagy Debrecenben esélye sincs válogatott meccsre járnia a szurkolóknak?

Fotó: dvsc.hu

A magyar labdarúgó-válogatott pénteken Kazahsztánt, négy nappal később Skóciát fogadja barátságos felkészülési mérkőzésen a Groupama Arénában. Csányi Sándor, az MLSZ elnöke egy hónapja jelentette be, hogy a nemzeti tizenegy idén és 2019-ben is a Ferencváros stadionjában játssza minden itthoni mérkőzését, beleértve a hazai Nemzetek Ligája-meccseket és Európa-bajnoki selejtezőket is.

Csányi korábban úgy fogalmazott, hogy a válogatott mérkőzések hangulata egészen kiemelkedő és egyedi, ebben pedig a szurkolók mellett a stadionnak is jelentős szerepe van. A Groupama Arénának úgy fest privilégiuma van mindenféle csilivili, nemzetközi mérkőzés megrendezésére - ez mondjuk a tízmillió fradista országában aligha meglepő -, de akkor mi jó büdös francnak húzunk fel egy nemzetközi mérkőzések megrendezésére alkalmas stadiontengert?

2018-ban Magyarországon csak és kizárólag a válogatott meccsei képesek megtölteni - néha még azok sem - az arénákat, egy szegedinek, egy nyíregyházinak, egy soproninak, vagy egy szombathelyinek viszont több száz kilométert kell utaznia, hogy megnézze élőben Dzsudzsákékat. Arról pedig inkább ne is beszéljünk, hogy mekkora bevételt generál a Groupama Arénának a válogatott szereplése, és mekkora bevételtől esnek el vidéki stadionok üzemeltetői.

Pedig van még az UEFA által négyes kategóriába sorolt stadionunk - ilyen a Groupama is, sőt épül további kettő. A debreceni Nagyerdei Stadion befogadóképessége 20 340 fő, az NB I második legnagyobb labdarúgó stadionja, mindössze 1660 emberrel fér be kevesebb drukker, mint a Groupama Arénába, de a győri ETO Parkban is játszott már négy felkészülési meccset a nemzeti tizenegy, ennek befogadóképessége jelenleg 16 000 fő - ez is elég. Bár a szombathelyi Haladás Sportkomplexum 141 ember híján csak tízezer embert tud vendégül látni, de éppen abba a kategóriába sorolták, mint az eddig említetteket, és miért ne lehetne legalább a felkészülési meccseket elköltöztetni vidékre? Miért kell, hogy a válogatott Budapesté legyen? Miért kell, hogy a nemzet námbör ván csapatának legyen ez is a privilégiuma?

Persze, az világszerte bevett szokás, hogy a nemzeti tizenegyeknek van egy jól bejáratott nemzeti stadionja, nekünk viszont az új Puskás Ferenc Stadion megnyitásáig várnunk kell erre. Addig viszont simán szét lehetne szórni legalább a felkészülési meccseket vidéken, így pedig a Magyarországért rajongó Georges Leekens is testközelből ismerkedhetne meg a magyar városokkal.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/50112/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,magyar labdarúgó-válogatott,stadion
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?