Blogolj!

Márton Anita: a tokiói olimpiáról aranyéremmel szeretnék visszatérni

A fiatal szegedi sportolónő két héttel ezelőtt a birminghami fedett pályás világbajnokságon 19,62 méteres, új országos rekorddal világbajnok lett, megszerezve ezzel a magyar atlétika első aranyérmét. A néhány napja hazatért sportolónő első itthoni interjúját a Blogstarnak adta, amelyben mesélt karrierje kezdetéről, mindennapjairól, és elárulta azt is, hogy milyen gyakorlatokból tevődik össze egy edzése.

Amikor 2001-ben először bement a terembe és találkozott id. Eperjesi Lászlóval, Laci bácsival, gondolta volna, hogy valaha ott lesz a világ tetején?

Természetesen egyáltalán nem gondoltam rá. Ahogy teltek az évek, úgy került a célok közé ez is. Először csak ki szerettem volna jutni egy nagyobb versenyre, jól szerepelni, döntőbe kerülni, érmet hozni, és így következett be az, hogy már dobogó legmagasabb foka lett a cél.

Miért pont a súlylökés és a diszkoszvetés lett az a két sportág, amit választott?

Nálunk a fiatalok kipróbálják a dobóatlétika minden fajtáját, a súlylökést, a diszkoszvetést, a gerelyhajítást és a kalapácsvetést. Hamar kiderült, hogy a gerelyhajításhoz semmi érzékem nincsen, a kalapácsvetést pedig én magam nem szerettem igazán, így maradt a súly és a diszkosz. Nagyon hasonló a mozgásom mindkét sportágban, mert a súlyt, és a diszkoszt is forgásból lököm. Egészen 23 éves koromig párhuzamosan csináltam a kettőt. Akkor döntöttünk úgy, hogy a súlylökés lesz az, amire ráállok, hiszen párhuzamosan ugyanolyan színvonalon nem lehet mind a kettőt csinálni.

Fotó: MTI

Hogyan telik egy napja?

Mindig gyorsan elrohannak a napok. Reggel felkelek, reggelizek, elmegyek edzésre, utána az ügyeimet intézem, illetve a saját háztartásomat vezetem, főzök, mosok, takarítok, mikor mit. Ezután kicsit pihenek, újra lemegyek edzésre, és este pedig időben alszom.

Vágyik-e pihenésre? Mikor jutott ideje erre utoljára?

Általában, ha minden jól ment a hét folyamán, akkor a vasárnap a pihenőnap. Nagyon szeretem ezeket a napokat kihasználni, igyekszem minél több időt tölteni a családommal. Szerintem természetes, hogy vágyok a pihenésre, de hosszú távon soha nem tudok otthon lenni. Az őszi hónapokban előfordul, hogy napi egy edzésem van, és már nem igazán tudok mit kezdeni magammal az időszak végére.

Miként zajlik egy-egy edzés? Milyen gyakorlatokat végez?

Napi két edzésem van. Általában a délelőtt folyamán technikai edzéseink vannak, illetve futások, szökdelések, délután pedig erősítő edzés, ami szintén több részből tevődik össze, tehát nagyon változatos módon készülök.

Szóba került az is a beszélgetés alatt, hogy a 20 méteres dobás súlylökésben egy olyan cél, amelyet egyszer át kell lépnie. Mikor szeretné ezt megtenni?

Már tavaly is szerettem volna, de sajnos nem sikerült meglökni, így idén szeretném ezt a 20 méteres határt átlépni. Nagyon remélem, hogy sikerülni fog, úgy érzem, hogy tudtam fizikálisan is fejlődni azóta.

Eperjesi László azt mondta, hogy Ön sokkal nagyobbakat tud lökni versenyeken, mint edzéseken. Hogyan tudja ezt elérni?

Ez azt jelenti, hogy jó versenyzőtípus vagyok, talán az számít sokat, hogy ilyenkor jó mezőnyben tudok versenyezni: van egy kis húzóerő, van egy kis izgulás, és ez mind pozitívan hat a teljesítményre.

Mi az az álom, amit a következő egy-három évben szeretne elérni?

Rövid távon mindenképpen az augusztusi berlini Európa Bajnokságra kell koncentrálnom, ahol az aranyérem a célom. A távlati szándékom pedig kijutás a 2020-as tokiói olimpiára, ahonnan szeretnék újra érmet hozni és lehetőleg a legfényesebbet.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/49974/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?