Zöld lámpát adott a kormány a trianoni megemlékezéseknek
Június 3. és 7. között a veszélyhelyzet ellenére is lehet rendezvényeket szervezni a békediktátum centenáriuma kapcsán, de természetesen a szigorú szabályok, védőtávolságok betartásával.
Blogolj!

Húsz méteres dobásról álmodik Márton Anita

Hazaérkezett Portugáliából Birmingham hőse. A világbajnok arról is beszélt, hogy milyen utat járt be edzőjével az elmúlt években.

– Nem voltam egyszerű eset, ma sem vagyok az – mondta Szegeden Márton Anita, az atlétika első magyar világbajnoka, aki nemrég tért haza a Téli dobó Európa Kupáról, a portugáliai Leiriából. Edzőjével, idősebb Eperjesi Lászlóval a Csongrád Megyei Kormányhivatal Pro Domo rendezvényének vendégei voltak, ahol Süli Róbert, a Délmagyarország sportrovatának vezetője beszélgetett a két sikeres sportemberrel, Juhász Tünde kormánymegbízott pedig köszöntötte őket.

Hosszú út vezetett Birminghamig, a fedettpályás atlétikai világbajnokság aranyérméig, a 19,62 méterig, azaz az új országos csúcsig súlylökésben. 2001-ben ismerkedett meg az atlétika világával, azóta is a zentai származású edzőjével készül a megmérettetésekre. Tinédzserkorában változó lelkesedéssel, de mindig szorgalmasan járt az edzésekre Márton Anita. Miután 2005-ben kijutott a marokkói ifjúsági világbajnokságra, majd 2009-ben az első felnőttversenyére, eldöntötte, ez lesz az élete.

Eperjesi nevetve tette hozzá, hogy a saját az első célja az volt, hogy ne essen a lábára a golyó, mert „Anita mindenre képes”, előfordult, hogy „a verseny előtt macskával haraptatta meg magát”.  Komolyra fordítva a szót úgy fogalmazott, az első komoly kihívás az országos bajnokság volt, de ez jól sikerült. Fokozatosan építette fel Anitát, szándékosan azzal a céllal, hogy felnőttként, és ne serdülőként, vagy ifjúságiként hozza ki magából a maximumot tanítványa. Büszke arra, hogy – más atlétákkal ellentétben – Anitát nem érte sérülés. Kezdetben heti két-három edzése volt a világbajnoknak, a középiskolában már naponta kellett járnia, most pedig heti tizenkettőn vesz részt. Táplálkozása is speciális, míg egy átlagos, fizikai munkát végző férfinak 2000 kalóriát kell elfogyasztania, neki 7000-et, miközben ügyelnie kell rá, hogy a táplálékkiegészítőkben még véletlenül se legyen valamilyen tiltott szer – kénytelen ezeket fogyasztani, hiszen nem tudna megenni napi hét kilogramm húst.

Kezdetben nagyon izgult, de sportpszichológus segítségével ezt leküzdötte, így ma már az edzésekhez képest nem egy méterrel kisebbet dob, hanem negyven-hatvan centiméterrel nagyobbat. Így volt ez a birminghami világbajnokságon is, ahol a maximumot tudta kihozni magából. A hónapok munkájának köszönhető siker után először a sportolói karrierjét mindig támogató édesanyját hívta, majd utána a párját.

– Többet töltök Laci bácsival, mint a párommal – árulta el Márton Anita, de szerencséjére szerelme megértő, elfogadja ezt az életvitelt, a versenyek miatti távollétet. Ez nem is fog változni egy ideig, mert feladat még maradt: szeretnék átlépni a húsz méteres álomhatárt, és egyben a szabadtéri Európa-bajnokságon is aranyérmet szerezni. 

Fotó: szerző

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/49827/pics/lead_800x600.jpeg
Márton Anita,Szeged,világbajnokság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?