Blogolj!

Bedőlt a fiatalszabály, újít az MLSZ, de van-e értelme?

A Magyar Labdarúgó Szövetségnek be kellett látnia, nem tudja néhány százezer forinttal rávenni a klubokat arra, hogy fiatalokat játszassanak.

Fotó: MLSZ

Nem sikerült. Hiába alkotta meg az MLSZ a fiatal magyar labdarúgók több játéklehetősége érdekében az úgynevezett fiatalszabályt és hiába jelentett a fiatal játékosok játszatása pluszbevételt a magyar klubok számára, az élvonalban szereplő együttesek ezt élből tojták le.

Ez a néhány százezer forint nem ösztönözte az ég világon semmire őket, arra pláne nem, hogy saját nevelésű játékosokkal vágjanak neki a méltán magas színvonalú hazai pontvadászat mérkőzéseinek. Mert hát mi bajuk is lehetne tőle?

Eddig a szövetség anyagilag ösztönözte, hogy egy csapat minél több U20-as korosztályú - vagy fiatalabb - magyar játékost szerepeltessen, továbbá azt is jutalmazta, ha maximum három légiós lépett pályára egyszerre, egy csapatban, egy bajnokin. Bár a szövetség szerint jó irányba indultak el a korábbi fiatalszabály bevezetésével, most mégis új utánpótlásnevelést támogató eszközt vetnek be, aminek becsületes neve a produktivitási rendszer.

Hát ez meg mi a szösz?

A produktivitási rendszer kizárólag a teljesítmény, a pályán töltött idő alapján honorálja a játékosokat nevelő egyesületeket - áll az MLSZ hivatalos közleményében. A produktivitási rendszer lényege, hogy sokkal objektívebben - bizonyos pontszám alapján - határozza meg, ki kap, és ki nem kap támogatást. Ehhez a klubok nagyon egyszerűen alkalmazkodhatnak: minél több professzionális labdarúgót nevelnek ki, annál több zsozsó üti a markukat. Haladva a korral, az új támogatási rendszerben a női szakág egyesületei és labdarúgói is részt vesznek.

A támogatás megállapítása egy pontszámítási rendszer alapján történik, minél több, minél magasabb szinten szereplő futballistát nevel ki egy klub, annál magasabb anyagi támogatást kap.

Az MLSZ-nek ezzel sikerült ismét egy humbug iránymutatást leraknia az asztalra, amitől a Puskás Akadémiának, vagy éppen a Videotonnak és a Ferencvárosnak más-más okokból kifolyólag nem fog megváltozni a filozófiája. Nincs új a nap alatt, az eredménykényszer, na meg a magyar játékosokhoz képest olcsó idegenlégiósok ezzel a szabályozással nem fognak kikopni az NB I-ből, ahogy a fiatal magyar tehetségek száma sem fog varázsütésre megugrani.

Hogy ez az utánpótlásképző rendszer, vagy a nyolcvanas években ragadt futballkultúránk hibája, nehéz eldönteni, mindenesetre a Csányi Sándor vezette MLSZ próbálkozik. Ezért pedig nem érdemes elmarasztalni őket, még akkor sem, ha ezek a próbálkozások rendre zátonyra futnak.

1
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/49839/pics/lead_800x600.jpg
Magyar labdarúgás,MLSZ,NB I
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-03-14 18:50:00
Pedig a megoldás roppant egyszerű lehetne:
Alkalmanként max. 2 fő külföldi léphet pályára minden meccsen, amelyik csapat ezt az alapszabályt egyszer is megszegi, az azonnali hatállyal kizáratik a adott bajnokságból. Fellebbezésnek helye nincs !!!!
Jöjjenek a fiatalok, játszanak mindig és mindenkor, minden NB-s szinten.
A mostaniaknál ők sem lesznek sokkal "bénábbak", az szinte biztos.
Ha rajtam állna ezt nemcsak a foci terén vezetném be, hanem a többi csapatsportágban is.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?