Blogolj!

Ha nincs fegyvered les, ha van, akkor nem az

Dorogi László

Ez most nem egy újabb nyuszikás vicc, hanem a rideg görög futballvalóság, ahol a józan ész helyett pisztollyal írják a játékszabályokat.

Fotó: AFP

A görög labdarúgás közege meglehetősen egyedi, már ha élhetünk ezzel a puritán jelzővel, nem ritkán függesztik fel a bajnokságot különböző futballal kapcsolatos, erőszakos cselekmények miatt.

A derék görög futball-fanatikusok gyújtották már fel a játékvezetői bizottság vezetőjének nyaralóját, verték már pépesre a játékvezetői bizottság alelnökét, de előszeretettel bunyózgatnak egymással is a különböző csapatok ultracsoportjai, vagy kergetik az öltözőbe az ellenfelek játékosait.

Persze, tudjuk, a futball sokkal több mint sport, szenvedély, függőség, életforma stb., de mindig akadnak olyan renitens bolondok, akik időről-időre megszegik az írott és íratlan szabályokat.

Vasárnap a görög élvonalbeli bajnokság 25. fordulójában a listavezető AEK Athén látogatott a PAOK Szaloniki otthonába, a mérkőzés tétje pedig óriási volt. Ha azt mondjuk, a két tábor gyűlöli egymást, nagyon finoman fogalmazunk, alapvetően is presztízscsata a felek ütközete, idén ráadásul az AEK Athén 1994 után először nyerhet bajnoki címet az első osztályban, most épp kétpontos előnnyel utazhattak a Toumba Stadionba a második helyen tanyázó PAOK-hoz.

A PAOK tulajdonosa jelenleg az az Ivan Szavvidisz, aki korábban az orosz parlamentben is tevékenykedett politikusként és egyes információk szerint Vlagyimir Putyin jó barátja. A grúz születésű, dúsgazdag vállalkozónak a hétvégén icipicit elpukkant az agya és olyat tett, amire nem csak hogy büszke nem lehet, de még csapatát is nagyon komoly bajba sodorhatja. A PAOK-AEK derbi közönsége sokáig nem láthatott gólt, ám a 89. percben megtört a jég, a hazaiak megszerezték a vezető - és vélhetően a három pont sorsát is eldöntő - találatot. Jorgosz Kominosz játékvezető viszont be merészelte tartani a labdarúgás nevezű játék szabályait és les miatt - ne meg az AEK futballistáinak heves reklamációjának hatására - érvénytelenítette azt.

Ekkor szabadult el a pokol, nem csak a hazai szurkolók, de a PAOK vezérkara is a játéktérre tódult, Szavvidisz úr pedig testőrei kíséretében robogott le a zöld gyepre, hogy kérdőre vonja a helyesen eljáró játékvezető sporttársat. Ez már önmagában sem való futballpályára, hát még a módja, ahogy ezt megtette. Szavvidisz úr ugyanis egy, az övén lógó, megtöltött fegyverrel és a "Véged van!" mondatot tajtékozva indult meg Kominosz sporttárs irányába, aki nem tehetett mást, életét féltve két(!) órával később mégis megadta a PAOK győztes gólját.

A találkozó hivatalosan 0-0-val ért véget, annak ellenére, hogy a gólt érvényesítették, a görög sportminiszter-helyettes hétfőn pedig bejelentette, hogy amíg nem tisztázzák ezt a helyzetet, határozatlan időre felfüggesztik a bajnokságot, Szavvidisz ellen pedig letartóztatási parancsot adtak ki. A PAOK előző hazai mérkőzése szintén botrányba torkollott, akkor a szurkolók az Olympiakosz edzőjét, Óscar Garciát dobták fejbe egy papírtekerccsel a találkozó kezdete előtt néhány perccel, a meccset pedig le sem átszották, 3-0-val az Olympiakosz kapta meg a három pontot.

Hogy a felfüggesztéssel mennyire sikerül lecsitítani a futóbolondok csillapíthatatlan kedélyeit, majd csak akkor derül ki, ha ismét futballra alkalmassá nyilvánítják a vadorzó görög futballtársadalmat. Egy biztos: Görögországban az erőszak újra és újra felülírja a labdarúgás szabályait, amelynek úgy fest, semmiféle gátat nem képesek szabni a helyi hatóságok. Ha pedig egy pisztollyal meg lehet másítani a játékszabályokat, mi a garancia arra, hogy a jövőben nem fog minden tulajdonos egy komplett arzenállal csapata mérkőzéseire járni? Na, nem a Wenger-féle társasággal, mert velük most sok mindenre nem mennének se Görögországban, sem máshol.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/49770/pics/lead_800x600.jpeg
AEK Athén,Görögország,Labdarúgás,PAOK
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?