Blogolj!

Fedettpályás atlétikai vb: Márton Anita világbajnok!

Márton Anita a magyar atlétika történelmének első világbajnoki címét szerezte meg miután Birminghamben aranyérmes lett súlylökésben. 

Fotó: atletika.hu

A nemzetközi szövetség szabályváltoztatásának értelmében Márton Anita azonnal a döntőbe jutott, amelyben 15 dobó indult. Honfitársunk 13.-ként dobott az első sorozatban. 

A legutóbbi fedettpályás világbajnokságon ezüstérmet szerző magyar sportolónő rögtön egy 18 méter feletti dobással (18.29) nyitott és a negyedik helyen zárta az első sorozatot. A második dobásra egy centimétert, sikerült javítania, de visszacsúszott az ötödik helyre. 

A harmadik sorozatban aztán igazán kijött a lépés Anitának és a világ idei legnagyobb dobását bemutatva (19.48 méter) átvette a vezetést. 

A szabályoknak köszönhetően a verseny második felét már az utolsó dobóként kezdte meg. A negyedik sorozatban egy érvénytelen kísérletet sikerült dobnia, de a többiek nem tudták túldobni. 

Az ötödik sorozat szintén nem hozott nagyobb dobást, honfitársunk ekkor 18.96 méterre dobta a súlyt. 

Az utolsó sorozatban Anita két kínai riválisa nem tudott javítani, majd miután a jamaicai ellenfél sem javított, így hivatalossá vált, hogy Márton Anita megszerezte a magyar atlétika történetének első hivatalos világbajnoki címét. 

Az újdonsült világbajnok 19.62 méterrel a verseny legnagyobb dobásával biztosította be világbajnoki címét. A hatodik sorozatban elért eredmény új magyar rekordnak minősül.

Márton Anita világbajnoki címe történelmi tettnek számít, mivel hivatalos világbajnokságon korábban még nem állhatott magyar atléta a dobogó tetejére. Az első nem hivatalos világbajnokságon Siska Xénia nyerte meg a 60 méteres gátfutást 1985-ben. 

Végeredmény:

1. Márton Anita (Magyarország) 19.62
2. Danniel Thomas-Dodd (Jamaica) 19.22
3. Kung Li Csiao (Kína) 19.08

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/49371/pics/lead_800x600.jpg
atlétika,Márton Anita
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?