Blogolj!

NFL: a Philadelphia Eagles győzelmével ért véget a Super Bowl (videó)

Super Bowl LII
Philadelphia Eagles-New England Patriots 41-33

Elképesztően izgalmasnak ígérkezett a Minneapolisban rendezett finálé, amelyet a vadonatúj US Bank Stadionban rendeztek. Bár a Minnesota Vikings a főcsoport döntőjében veszített a Philadelphia Eagles  a döntőben inkább a „sasok” élvezhették a közönség támogatását a „patriótákkal” szemben.

A két csapat 2005 februárjában mérkőzött meg egymással, akkor Jacksonvilleben a New England Patriots 24-21-re győzött. Ez volt a hetedik alkalom, hogy két olyan csapat vívta a döntőt a Vince Lombardi-trófeáért , amely korábban már összecsapott a Super Bowlon.

A New England Patriots tizedik, a Philadelhia Eagles harmadik döntőjét játszotta. A Patriots eddigi kilenc fináléjából ötöt nyert meg, míg az Eagles mindkét esetben vesztesen hagyta el a Super Bowl helyszínét.

Mindkét csapat a főcsoportja legjobbjaként, 13-3-as mérleggel zárta az alapszakaszt. A Philadelphia az Atlanta Falcons és a Minnesota Vikings testén keresztül jutott el a döntőbe, a New England pedig a Tennessee Titans és a Jacksonville Jaguars ellen diadalmaskodott az AFC rájátszásában.  

Az érmefeldobást a New England Patriots nyerte, ám a címvédő átadta a kezdési lehetőséget az ellenfélnek, így a Philadelhia Eagles kezdhette a mérkőzést. A mérkőzés főbírója Gene Steratore volt, a kosárlabdabíróként is tevékenykedő játékvezető első döntőjében működött közre.

A Philadelphia Super Bowl-újoncai élükön Nick Foles irányítóval nem törtek meg a tét súlya alatt, és egy hosszú drive-al kezdték a mérkőzést. A "sasok" Jay Ayai futásának és Corey Clement elkapásainak köszönhetően hamar eljutottak az ellenfél vörös zónájáig. Touchdown ugyan nem született az első támadósorozatból, de Jake Elliott mezőnygóljával előnybe került az NFC-bajnok.

A New England Patriots is könnyedén jutott el ellenfele 20 yardos vonaláig, ám a címvédőnek sem sikerült elérnie TD-t az első támadássorozat során. Mezőnygólig eljutott a Patriots és Stephen Gostkowski lába sem remegett meg így 3-3-ra módosult az eredmény. Érdekesség, hogy ez Tom Brady nyolcadik döntője, de először szerzett pontot a New England az első negyedben, mióta ő  az irányító.

Kulcsfontosságú volt, hogy a Philadelphia hogyan reagálja le a helyzetet, és hamar megadta a választ Doug Pederson csapata. LeGarrette Blount remek futásával a 40 yardos vonalig jutott az Eagles, majd Alshon Jeffery nagyszerű elkapásával tett szert 9-3-as vezetésre. Az extra pontot Jake Elliott elrontotta.

A New England könnyűszerrel jutott el ellenfele térfelére, a TD-t érő átadás azonban ismét nem lett meg Bradynek. A labda mögé Gostkowski állt, aki elé nem sikerült időben letenni a labdát, ő pedig csak a kapufát találta el.

A következő két támadás során a védelmek is megvillantak, és egyik csapat sem jutott pontig. A New England még azzal is megpróbálkozott, hogy punt helyett bevállal egy negyedik kísérletet, ám nem sikerült véghezvinni az akciót.

A mérkőzés legszomorúbb pillanata is ebben az időszakban történt. A Patriots támadójátékának oszlopa Brandin Cooks agyrázkódást szenvedett és számára véget ért a mérkőzés.

A következő philadelphiai támadássorozat is TD-vel ért véget. Nick Foles találta meg Alshon Jefferyt, majd LeGarrette Blount futott egy hatpontost. Az elrontott mezőnygól miatt kétpontos kísérlettel próbálkozott az Eagles, de ezt nem sikerült jól kivitelezni, így maradt a 15-3.

A következő New England-i támadásból is csak egy mezőnygól jött össze, Gostkowski viszont nem hibázott, így lett 15-6 az állás.

Egy kiváló futással a 40 yardig jutott el a Philadelphia, ám Foles labdája nem jutott el Jefferyhez, mivel Duron Harmon lefülelte azt, így hivatalosan interceptiont dobott a philadelphiai irányító.

Az eladott labda hamar megbosszulta magát és a Patriots hamar az ellenfél 30 yardos vonalánál A tavalyi döntőben 20 pontot szerző James White egy remek futással három pontra csökkentette a különbséget, azonban Gostkowski is elhibázta az extra pontot.

Az AFC-bajnok védelme ma nem működött megfelelően, és ezt kihasználva a Philadelphia harmad az ellenfél térfelén találta magát. Clement a Patriots kétyardosáig jutott, ám a védelem megállította. Doug Pederson ekkor egy olyan húzást vetett be, amiről még évtizedekig beszélni fognak a  sportág szerelmesei. Ami nem jött be a New Englandnek, vagyis, hogy az irányító kapja el egy társa labdáját az negyedik kísérletre TD-t ért a Philadelphiának. Trey Burton labdáját maga a QB, vagyis Nick Foles kapta el. A hatpontos egyébként történelminek minősül, mivel soha korábban nem ért el még irányító elkapásból hat pontot a Super Bowl történetében. Az extra pont ezúttal rendben volt, így 22-12-es philadelphiai vezetéssel mehettek pihenni a csapatok.

Justin Timberlake félidei fellépése után a csapatok is produkálták a show-t a második félidőben. Az első félidőben Rob Gronkowskit gyakorlatilag nagyítóval lehetett keresni a pályán, a harmadik negyed elején azonban több jó elkapást is produkált és végül Brady kedvenc célpontja szerezte a Patriots szépítő TD-jét is.

Az Eagles nem remegett meg attól, hogy az ellenfél rögtön pontokat tett fel a táblára, és a kulcsjátékokat jól kezelve jutott el az ellenfél vörös zónájáig. Ekkor Nick Foles remek passzal szolgálta ki Corey Clementet, aki az ellenfél célterületén belül kapta el a labdát. A philadelphiai elkapó még a vonalon belül kapta el a labdát, így csapata visszaállította a különbséget.

A Patriots támadósorán nem látszódott meg, hogy nyomás alatt lennének, mivel ismét egy TD-vel záruló támadást vezetett Bill Belichick csapata. Brady átadását ezúttal Chris Hogan váltotta pontokra.

A Philadelphia megint szinte gond nélkül jutott el az ellenfél 20 yardosáig, ám ezúttal a New England-i védelem remekül olvasta a játékot, így mezőnygólon tudta tartani a "sasokat".  Bárk Jake Elliott ezúttal sem hibázott ismét egy támadáson belül volt a két csapat.

Ennek akkor lett jelentősége amikor a címvédő egy remek támadássorozattal a philadelphiai 4 yardosig menetelt. Tom Brady megint megtalálta Ron Gronkowskit, aki egyenlített, Gostkowski extra pontjával pedig már a Patriots vezetett.

A következő drive kulcsfontosságú volt, és a philadelphiaiak ha szenvedve is, de folyamatosan jöttek előre. Jól menedzselték a támadó időt és két perccel a vége előtt az ellenfél vörös zónájánál találták magukat. Nick Foles labdáját végül Zach Ertz kapta el a célterületen belül. A TD-t visszanézték mivel kérdéses volt, hogy földet ért-e a labda, ám végül helyben hagyták a pályán hozott ítéletet. Mivel öt pont volt a különbség, a Philadelphia kétpontos kísérlettel próbálkozott, amely viszont nem jött be.

Tom Bradynek kettő perce maradt, ám ekkor megvillant a mérkőzésen egyébként a helyzetet nem túl sokszor uraló philadelphiai védelem. Az irányító kezéből kiütötték a labdát, amelyet Brandon Graham megszerzett. Az Eagles remekül égette az órát, és végül mezőnygól távolságba került. Elliott higgadt volt és nyolc pontra növelte a különbséget.

Egy perce volt az időkérés nélkül maradó címvédőnek, hogy egy TD-vel és egy kétpontossal kiharcolja a hosszabbítást. Brady többször célba vette Gronkowskit, aki azonban csak 10-15 yardokat tudott haladni a labdával. A New England-i irányító az utolsó másodpercben feldobta a labdát, ám az földet ért, és így a Philadelphia Eagles nyerte a mérkőzést.

A Philadelphia Eagles első Super Bowl-győzelmét ünnepelheti, a csapat negyedszer, 1960 óta először lett az NFL bajnoka. A New England Patriots ötödik döntőjét veszítette el. Doug Pederson azt a bravúrt vitte véghez, hogy játékosként és vezetőedzőként is Super Bowl-t nyert, játékosként még 1997-ben a Green Bay Packers csereirányítójaként lett bajnok.

A döntő legértékesebb játékosa Nick Foles lett, a szezont csereirányítóként kezdő játékos 373 yardot passzolt, köztük 3 TD-t, valamint egy TD-t ő maga kapott el. 

Fotó: Getty Images

Címkék: amerikai futball, NFL
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/48121/pics/lead_800x600.jpg
amerikai futball,NFL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?