Blogolj!

Nemzetek Ligája: megvannak a magyar válogatott ellenfelei

Pintér M. Lajos

Az első alkalommal kiírt sorozatban Görögország, Finnország és Észtország válogatottjával sorsolták össze a mieinket. A tét nem kicsi, hiszen akár a 2020-as Eb-re is vezethet innen az út!

A svájci Lausanne-ban szerda délben tartották az első alkalommal kiírt labdarúgó Nemzetek Ligája sorsolását. A szeptemberben rajtoló sorozaton a 2020-as Európa-bajnoki részvételt is ki lehet vívni. A magyar labdarúgó-válogatott a C-osztályban első kiemeltként várta ellenfeleit. Itt a finnek egykori világklasszisa, Jari Litmanen közreműködött a procedúránál.

12.30-kor fény derült arra, amit a legjobban vártunk: Görögország, Finnország és Észtország lesznek a rivális "csoporttársak", velük mérkőzünk tehát szeptemberben, októberben és novemberben oda-visszavágós alapon. Az A-divízióban, a legjobbaknál összejött egy igazi halálcsoport is: a németek, a franciák és a hollandok mérkőzései csemegének ígérkeznek. 

A-DIVÍZIÓ
1. csoport: Hollandia, Franciaország, Németország
2. csoport: Izland, Svájc, Belgium
3. csoport: Lengyelország, Olaszország, Portugália
4. csoport: Horvátország, Anglia, Spanyolország

B-DIVÍZIÓ
1. csoport: Csehország, Ukrajna, Szlovákia 
2. csoport: Törökország, Svédország, Oroszország
3. csoport: Észak-Írország, Bosznia-Hercegovina, Ausztria
4. csoport: Dánia, Írország, Wales

C-DIVÍZIÓ
1. csoport: Izrael, Albánia, Skócia
2. csoport: Észtország, Finnország, Görögország, MAGYARORSZÁG 
3. csoport: Ciprus, Bulgária, Norvégia, Szlovénia
4. csoport: Litvánia, Montenegró, Szerbia, Románia

D-DIVÍZIÓ
1. csoport: Andorra, Kazahsztán, Lettország, Grúzia
2. csoport: San Marino, Moldova, Luxemburg, Fehéroroszország
3. csoport: Koszovó, Málta, Feröer, Azerbajdzsán 
4. csoport: Gibraltár, Liechtenstein, Örményország, Macedónia

A Nemzetek Ligája lebonyolítása:

Ami a legfontosabb tudnivalókat illeti, az idén debütáló sorozatban Európa 55 országának válogatottja négy külön osztályban (A, B, C, D) méri majd össze tudását, s mindegyikből egy csapat szerez indulási jogot a 2020-as Európa-bajnokságra. Az A-ban a kontinens 12 legerősebb csapata kap helyet, a B-ben a 13-24. pozícióban található együttesek, míg a minket, magyarokat legjobban érdeklő C (25-39.) és a D (40-55.) ligák ennél bővebb létszámmal indulnak.

Minden osztályban négy csoportra osztották a válogatottakat, amelyek 2018 szeptemberében, októberében és novemberében oda-visszavágós alapon játszanak egymással a csoportelsőségért. Az eredmények alapján a B-, C- és D-osztály csoportgyőztesei egy osztállyal feljebb jutnak, az A-, B- és C-osztály csoportutolsói pedig kiesnek. De ami fontosabb, hogy minden osztály négy-négy csoportgyőztese 2020 márciusában elődöntő-döntő rendszerben megmérkőzik a fennmaradó négy Eb-helyért. Mindegyik kategóriában az a legelőkelőbb helyen záró válogatott jut indulási joghoz, amelyik a 2019 őszén záruló hagyományos Eb-selejtezők során lemaradt a részvételt garantáló első és második helyekről a tíz selejtezőcsoportban.

A Nemzetek Ligája 2018-as játéknapjai:

szeptember 6-8.
szeptember 9-11.
október 11-13.
október 14-16.
november 15-17.
november 18-20.

Az elsődleges kezdési időpont - közép-európai idő szerint - 20.45 óra lesz, hétvégén viszont a mérkőzések többsége 18 órakor kezdődik majd, de ezeken a napokon is lesznek meccsek 20.45-től is, illetve 15 órától. 

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/47653/pics/lead_800x600.jpg
EURO 2020,Európa-bajnokság,Labdarúgás,Magyar labdarúgás,Nemzetek Ligája,válogatott
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?