Négy újabb halott Magyarországon
744 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma.
Blogolj!

Aranyos úszó Eb – Hosszú Katinka megint nem viccelt

Pintér M. Lajos

A magyar válogatottat csak az oroszok előzték meg a rövid pályás úszó Eb éremtáblázatán. Sós Csaba szövetségi kapitány rendkívül elégedetten összegezhette a koppenhágai szereplést.

Katka hat aranya. Fotó: Derencsényi István / MÚSZ

A magyar válogatott nyolc arany-, három ezüst- és két bronzéremmel zárta a koppenhágai kontinensviadalt. Ennél jobban csak és kizárólag Oroszország teljesített, mely kilenc arany mellett öt ezüstöt és négy bronzot zsebelt be. Sós Csaba szövetségi kapitány úgy összegzett: teljes mértékben elégedett a csapat szereplésével, különösen annak tükrében, hogy a nyári hazai világbajnoksággal tarkított, rendkívül megerőltető év végén több (vb-érmes) úszónk is pihenőt kapott.

A nyolc magyar aranyérem közül hatot Hosszú Katinka szerzett, aki kilenc számban nevezett az Európa-bajnokságra, és végül hatban állt rajthoz. A kapitány szerint „egy ilyen világklasszisnak” mindig megadják a lehetőséget, hogy megválassza, melyik úszásnemben és távon áll rajthoz.

„Katinka nem szokott ezzel viccelni, figyeli, hogy körülbelül mit bír, tisztában van a határaival, viszont amikor odaáll, megingás nélkül úszik, kőkeményen teljesít. Elképesztő fizikai és mentális egységben van”

– szögezte le. Sós Csaba elárulta, nagyon figyelte, hol van Hosszú gyenge pontja, de nem tudott ilyet mondani.

Kapás Boglárka szereplése volt az egyik kérdőjel a kapitány számára, mert a nyári világbajnokság neki nem sikerült kimondottan jól. „Győzött, és ha máshogy válogatja a számokat, talán lehetett volna az ezüstből is arany 800 gyorson, de egy első és egy második hely után nem szükséges magyarázkodni.

Csodálatos időt, hatalmas egyéni rekordot úszott, aminek maradéktalanul örülök”

– fogalmazott a szakvezető. Rámutatott, a sikerek értékét növeli, hogy Kapás számára a testfelépítése miatt nem előny, hogy a rövid pályás futamokon több a forduló, mint a nagymedencés viadalokon.

A férfiak mezőnyében Bernek Péter egy első és egy második helyet ünnepelhetett. Sós Csaba emlékeztetett rá, hogy a BVSC sportolója 15 hónapon belül volt 400-as gyorsúszó, nyáron 200 háton remekelt, ezúttal pedig vegyesen – mindez a magyar felkészülési rendszer hatékonyságát támasztja alá.

„A serdülő korosztály végéig mindenkit vegyesúszónak tekintünk, aminek előnye, hogy később több úszásnemből lehet választani, de ilyenkor különösen kamatozik”

– vélekedett.

Külön kiemelte, hogy az ifjúsági korosztályú úszók is kitettek magukért. Őket elsősorban azért hozták, hogy tanuljanak, és lássák, hogy az utánpótlás Európa-bajnoki cím vagy a világbajnoki dobogó után „van még feljebb”, ehhez képest Németh Nándor és Lakatos Dávid döntőt úszott.

„Nekünk ők jelentik a bankot a következő évtizedre. Megérdemelték, hogy itt legyenek, és beleszagoljanak ebbe a csodálatos légkörbe”

– magyarázta Sós Csaba.

A magyar válogatott dobogósai a 2017-es rövid pályás úszó Eb-n:

Hosszú Katinka: 6 aranyérem – 50 m hát, 100 m hát, 200 m hát, 100 m vegyes, 200 m vegyes, 400 m vegyes
Kapás Boglárka: 1 aranyérem – 400 m gyors, illetve 1 ezüstérem – 800 m gyors
Bernek Péter: 1 aranyérem – 200 m vegyes, illetve 1 ezüstérem – 400 m gyors
Verrasztó Evelyn: 1 ezüstérem – 200 m vegyes
Kenderesi Tamás: 1 bronzérem – 200 m pillangó
Gyurta Gergely: 1 bronzérem – 200 m vegyes

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/46084/pics/lead_800x600.jpg
Bernek Péter,Hosszú Katinka,Kapás Boglárka,Koppenhága,rövid pályás úszó Eb,Sós Csaba,úszás,úszószövetség
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?