Blogolj!

Küszöbön az angol futball újabb aranykora? (videó)

Pintér M. Lajos

Soha nem volt még rá példa, hogy egy ország öt együttese is bejusson a BL nyolcaddöntőjébe. Az angolok most megcsinálták. Nem mellesleg korosztályos válogatottjaik három nagy utánpótlástornát nyertek meg idén.

Anglia először nyert U20-as világbajnokságot.

Különleges rekordot állítottak fel az angolok a Bajnokok Ligája 2017/18-as kiírásában, ugyanis a szerdán zárult csoportkörből mind az öt csapatuk továbbjutott a nyolcaddöntőbe. Erre korábban még egyetlen ország sem volt képes a legrangosabb európai kupasorozatban. Ráadásul nem is arról van szó, hogy becsusszantak a szigetországi gárdák a legjobb tizenhat közé, átszenvedték magukat a csoportkörön, hanem négy alakulatuk csoportelsőként kvalifikálta magát az egyenes kieséses szakaszba, egy pedig másodikként, ugyanannyi pontot gyűjtve, mint a kvartett győztese.

A Tottenham öt győzelemmel és egy döntetlennel nyerte meg a H, a Manchester United öt győzelemmel és egy vereséggel nyerte meg az A, az Manchester City ugyanilyen mutatóval az F csoportot, a Liverpool három győzelemmel és három vereséggel az E-t, míg a Chelsea három győzelemmel, két döntetlennel és egyetlen vereséggel futott be a C jelű négyes második helyére.

Bár rendkívül erős a konkurencia, igencsak jó esély van arra, hogy az angol csapatokkal is újra kelljen számolni a végjátékban. Rá is férne a siker a szigetországi klubokra, hiszen BL-döntőben utoljára 2012-ben jártak a Chelsea révén. 2017-ben egyedül a Leicester verekedte magát a legjobb nyolcig, 2016-ban a Machester City járt az elődöntőben, 2015-ben viszont már a negyeddöntőben sem találkozhattunk angol gárdával.

Nehéz ezt a rossz időszakot megemészteniük a drukkereknek, hiszen 2005 és 2012 között páratlan sorozatot produkáltak kedvenc alakulatait. Abban a nyolc szezonban csak egyetlen alkalommal fordult elő (2010), hogy nem volt legalább egy angol csapat a fináléban, sőt, 2008-ban a Manchester United éppen a Chelsea elől orozta el a trófeát. Ezt megelőzően 2005-ben a Liverpool nyert BL-t, majd 2012-ben a Chelsea Münchenben verte meg tizenegyesekkel a Bayernt. Azóta viszont gyakorlatilag semmi.

Ugyanígy a felnőttválogatott szintjén, hiszen az angol nemzeti együttes – kiemelkedő klasszisjátékosok hiányában – évek óta csak szenved a jelentős eseményeken. A 2016-os Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében szégyenszemre Izland ütötte ki őket a nyolcaddöntőben, míg a 2014-es vb csoportköréből Costa Rica, Uruguay és Olaszország mögött végezve kullogtak haza. Némi reménysugár, hogy a jövő évi oroszországi világbajnokság selejtezőit a korábbiaknál magabiztosabban vették: nyolc győzelemmel és két döntetlennel, veretlenül nyerték csoportjukat Szlovákia, Skócia, Szlovénia, Litvánia és Málta előtt.

Sokkal inkább bizakodásra ad okot, hogy Anglia korosztályos válogatottjai 2017-ben kis túlzással végigverték a teljes nemzetközi mezőnyt – valami tehát mindenféleképpen megmozdult a ködös Albionban!

Első alkalommal diadalmaskodtak U20-as világbajnokságon (a fináléban a másik meglepetéscsapatot, Venezuelát verve).

Az U17-es világbajnokság döntőjében pedig lesimázták a spanyolokat.

Az U19-es Európa-bajnokságon a másik hagyományosan kiváló utánpótlás-nevelő nemzetet, a portugálokat páholták el az aranycsatában. U17-es vb-t és U19-es Eb-t is először nyert Anglia.


Az U17-es Eb-n is a döntőig meneteltek, ám ott – láss csodát, ki kell emelnünk! – kikaptak a spanyoloktól. Persze csak tizenegyespárbajban! Az U21-es kontinenstorna volt az egyedüli, ahol a legjobb négy között „elbuktak”, naná, hogy a németek, és naná, hogy büntetőcsatában tréfálták meg őket az elődöntőben...

Szakértők szerint az angol utánpótlásfoci sikerének oka abban keresendő, hogy a klubok az előző évtizedben rendbe tették az akadémiáikat, ahová jobb, adott esetben külföldi edzők érkeztek, akik újfajta stílust, szemléletet honosítottak meg. Ennek is köszönhetően a mai angol tizenévesek nemcsak fizikailag és mentálisan, de technikailag és taktikailag is felveszik a versenyt a legjobbakkal, sőt, mint a mellékelt ábra mutatja, le is körözik a nemzetközi elitet. A korosztályos válogatottak számára új edzőképző kurzusokat és programokat indított a szövetség, és francia mintára létrehozták a St George`s Park edzőközpontot, amely az összes angol utánpótlás-válogatottat egy helyre gyűjti. Emellett 2014-ben pedig meghirdették az England DNA (angol DNS) programot, mely az összes korcsoportnál meghonosított egységes játékfilozófiára alapult. Az új rendszernek hála tehetségekből nincs hiány, most már „csak” azt kell megoldani, hogy a feltörekvő fiatalok minél több szerepet kaphassanak a klubok felnőttcsapataiban. Persze ez nem is olyan egyszerű, amikor hétről hétre több fronton kell helytállni, szállítani kell az eredményeket, és „készen kapható” légiósok hada árasztja el a szigetországot.

Arra csak évek múlva kapunk választ, hogy Alli, Rashford, illetve Solanke, Mount, Foden és nemzedékeik képesek lesznek-e újra olyan csúcsokra juttatni a felnőttválogatottat, ahol utoljára 1966-ban járt, és ahová a Beckham, Owen, Lampard, Gerrard, majd Rooney fémjelezte generáció is hiába vágyott. Azt viszont már a márciust követő hetekben és hónapokban megtudhatjuk, hogy öt angol fecske elhozza-e a várva várt BL-nyarat.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/45759/pics/lead_800x600.jpg
Anglia,Bajnokok Ligája,Labdarúgás,labdarúgó-vb,utánpótlás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?