Blogolj!

Meghalt Szabó (Sonka) László, a szegedi kézilabdázás legendás alakja

Sonka. Csakis Sonkának szólította mindaz, aki szerette a Tisza-parti városban Szabó Lászlót. Már pedig mindenki lelkesedett a kiváló kézilabdázóért. Így nem csoda, hogy ujjongva „Sonkázott” az egész város, amikor 1986-ban egyik vezéregyénisége volt a világbajnoki ezüstérmet szerző magyar válogatottnak, amikor olimpiai negyedik lett 1980-ban és 1988-ban is. A címeres mezt összesen 209-szer viselte pályafutása során.

– Szabó Sonka mondhatni későn, 18 éves korában kezdett el kézilabdázni. De volt gömbérzéke és olyan remek atletikus alapokkal rendelkezett, mint magasugrásban is járatos, hogy néhány év alatt egészen kimagasló eredményekre lett képes. Ekkor eligazolta a Bp. Honvéd, de visszatért Szegedre, minden szegedi nagy örömére – idézte fel közös munkájukat Kővári Árpád, egykori szövetségi kapitány, aki Sonkát élete végéig támogatta.

Szabó (Sonka) László klubcsapataival, a Budapesti Honvéddal és a Tisza Volánnal, a Pick Szeged elődjével háromszor nyert Magyar Népköztársasági Kupát (1977, 1980, 1982), máig őt tisztelik Szegeden a város legeredményesebb kézilabdázójaként, aki hazai pályafutását befejezve Ausztriában és Németországban is közönség kedvenc lett idegenlégiósként.

Sportpályafutásának befejezése után nagyon balszerencsésen alakult az élete. Vállalkozásai tönkre mentek, családi életében is zavarok következtek, többször betegséggel is meg kellett küzdenie az egykor hatalmas fizikai erejéről is híressé vált egykori sztársportolónak. Egy kerékpáros baleset után tolószékbe kényszerült.

Szabó (Sonka) László 62 évesen hunyt el szülővárosában, Makón.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/45392/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?