Blogolj!

Stadler FC: az öt évet élt klub krónikája

Ragnar Volarus

1993-ban új befektető érkezett az NB2-es Kiskőrösi Petőfi LC-hez, amely végül a negyedik helyen fejezte be a szezont, a bajnok a Debreceni VSC lett. Az új mecénás pedig nem volt más mint Stadler József. 

A 93/94-es bajnokságnak ugyanúgy Tellinger Vilmos vezetőedző irányításával vágtak neki, ám a csapat nevében történt némi változás, és Kiskörös-Stadler FC néven vették fel a harcot a feljutásért. Amit rögtön ebben az évben el is ért a csapat, amely végül két ponttal megelőzte a Hatvant (akik elbukták a Sopron elleni osztályozót), ezzel pedig első Bács-Kiskun megyei csapatként kerültek fel az NB I-be. Ebben az esztendőben a Haladás és az MTK mondott búcsút az első osztálynak, míg a bajnoki címet a Csank János vezette  Vác  nyerte  - harmadik vidéki csapatként a magyar labdarúgás történetében. 

Stadler József ekkor jelentette be, hogy a csapat költözik, és stadiont is épít a szomszédos Akasztón. A vállalkozó pedig nem tréfált, és nekilátott csapatot- és stadiont építeni. A 94/95-ös szezon téli szünetében állítólag még Andrij Sevcsenko is járt próbajátékon a csapatnál, de végül egy bizonyos Igor Nicsenko került a klubhoz, aki később gólkirályi címet nyert. Mellette olyan légiósok erősítették a Stadlert mint Makrickij, Oprisan, Jeremeev. A magyar nevek között a későbbi válogatott Nagy Norbert, a kapuban Babócsy András, a védelemben pedig a Csehi-fivérek tevékenykedtek. De szintén ebben a téli szünetben érkezett Lehota István

Eközben Akasztón épült a stadion, amely a Stadler FC Akasztó új otthona lett, és bár kicsit csúszott az építkezés, Magyarország akkori legmodernebb pályáját húzta fel 21.000 férőhellyel, 4 füves edzőpályával, hotellel. A csapat eközben két edzőváltáson is átesett, Tellinger Vilmost , Ion Patrascu váltotta 6 teljes meccsre, majd jött Sándor István - miközben a csapat jórészt vendégségben játszott a szezon első felében.

A stadionavatóra több nagy csapatot is szeretett volna elcsábítani Stadler József, felmerült a Real Madrid, a Barcelona, majd a Bayern München is, ám végül ez mind kútba esett. A csapat első hivatalos meccsét 1995. március 4-én rendezte az új stadionban az akkor éppen Parmalat FC néven futó Videoton ellen, az eredmény 0-0 lett. A nézőcsúcsot is ebben a szezonban jegyezték Akasztón, az utolsó fordulóban a bentmaradást már kiharcoló Stadler a már bajnok FTC-t látta vendégül, és 22000 (más forrás szerint 25000) néző előtt 1-1-es döntetlent játszott. A klub, története legjobb eredményeként kilencedik helyen végzett.

A következő szezonban sikerült erősíteni, ekkor érkezett a klubhoz Veszprémből Dragóner Attilával, aki a védelem oszlopa lett. A csapat kiválóan szerepelt, de a téli szünetben Nagy Norbert és Igor Nicsenko is a Ferencvároshoz igazolt. Szintén elment Oprisan és Babócsy is az MTK-hoz, és mindössze csak Lázár és Kákonyi érkezett, valamint egy új szponzor az Innstadt sörgyár, így Innstadt-Stadler néven folytatták az akasztóiak. Tavasszal már mérsékeltebb teljesítményt nyújtott az együttes, de a szezon végén így is a meg tudták ismételni az előző évi kilencedik helyet.

Eközben a tulajdonos Stadler József ellen adóhatósági vizsgálat indult, amely a következő szezon eredményeire is rányomta a bélyegét. A 96/97-es szezonban a gárda éppen csak elcsípte az osztályozót érő 16. helyet, majd az osztályozón a Dunaferr ellen kiharcolta a bentmaradást. A téli szünetben ismét nagy volt a játékosmozgás, távozott Dragóner, Csehi István és Csehi Zoltán, de érkezett például az októberben még a Newcastle ellen a Fradiban bemutatkozó Holló Richárd, vagy a Haladás kapusa Kurucsai. Az Innstadt kivonult a csapat mellől, de jött az Ecker, és a tavaszi szezonban Ecker-Stadler néven játszottak Akasztón.

A 97/98-as szezon rajtja előtt a nyári átigazolási időszakban jött az FTC-ből Kun és Oleg Korol, érkezett Vácról Borgulya, úgy tűnt nem lesz gond ebben az idényben sem. Ám a bírósági bűnösnek találta Stadler Józsefet, így a csapat elvesztette tulajdonosát és legfőbb támogatóját is. A szezont becsületből még végigjátszották - a kispadon Sándor Istvánt a 14. fordulóban elszenvedett siófoki 3-0-ás vereség után előbb a naptári év végéig három mérkőzésre Bozai Gyula váltotta, aki három vereséget gyűjtött az együttessel, majd az utolsó 17 meccsre jött Linka József, aki a csapat utolsó edzője volt -, de bekövetkezett az elkerülhetetlen. A bajnokság szünetében aki tehette már elhagyta a csapatot, többek közt a szponzor Ecker is, őket az Ilzer váltotta, így az 1998-as tavaszi meccseknek Ilzer-Stadler FC Akasztó néven vágtak neki. A csapat végül mindössze négy győzelemmel utolsó lett, és kiesett az NB I-ből, a következő szezonban az NB II küzdelmeiben pedig már el sem indult.

Az utolsó mérkőzésre 1998. június 6-án került sor. Hazai pályán 1000 néző előtt búcsúztak az első osztálytól, a Varga István vezette Haladás ellen 0-2-ről felállva 3-2 re győztek.
Az utolsó meccsen így állt fel a Stadler: Nagy G. - Schultz, Korol, Kovács Zs. (Sallai 82'), Vincze Z. - Lázár, Resko, Bocan (Rosca 46'), Kun - Farkas T. (Károlyi G. 89'), Károlyi R.

Öt szezon, öt néven és öt edzővel. A Stadion állapota ezután elkezdett romlani, a következő évben a Gázszer FC játszotta hazai meccseit Akasztón albérletben, majd utolsóként a Dunaújváros lépett fel mint hazai csapat. 1998 után csak egyszer, egy nosztalgia-mérkőzésen csendült fel a "Hajrá Stadler " a nézőtéren.

A csapatban - és jogelődjeiben - összesen 158 játékos húzhatta magára a kék-fehér mezt az első és a tartalék-csapatban. Közülük a legtöbb NB I-es meccs Kertész János nevéhez fűződik, aki 111-szer viselte a dresszt, mögötte Molnár Zoltán jön akinek ez 108-szor sikerült. 

Címkék: Labdarúgás, NB I
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/45084/pics/lead_800x600.jpg
Labdarúgás,NB I
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?