Blogolj!

Thomas Doll: Sok dolgot kell megváltoztatni!

Most nem az a fontos, hogy bajnoki címekről beszéljünk vagy kupasikerekről álmodozzunk, hanem az, hogy ebből a hullámvölgyből miként tud a csapat kijönni, hogy megint tudjunk mérkőzéseket nyerni – hangsúlyozta Thomas Doll, a Ferencváros labdarúgó csapatának vezetőedzője a Blogstarnak adott interjújában. Beszélt arról is továbbá, hogy a nyári átigazolások után jobb minőségű játékosokból áll a Ferencváros kerete. A Vasas elleni meccsen jó játékot és győzelmet vár a tréner. Interjú.

– Nem lett rosszabb edző, mint azelőtt, s csapatnak mégse megy, mint korábban. Mi az ok?

– Nagyon egyszerű. Sok sérültünk volt, az újonnan igazolt játékosok későn érkeztek. Nem sok olyan játékosunk volt, akikkel ezt az úgymond üres teret ki lehetett volna töltenünk. Nem volt az a minőség, nem volt meg az alap, hogy éljenek a lehetőséggel és jobb csapatot tudjak összeállítani.

– Edzői munkával ezen nem lehetett volna javítani?

– Ha valaki sérült, akkor sérült. Három és fél éve, amióta itt vagyok, nagyon professzionális módon edzünk már. Ilyen értelenben nem változott az edzésmunka. Lényegében a legmodernek edzési rendszert alkalmazzuk. Sajnos az újonnan szerződtetett játékosok közül néhányan kisebb-nagyobb problémával érkeztek.

Gyakorlatilag minden kedvezőtlen körülmény, ami bekövetkezhetett a gyengébb szezonkezdetre, az be is következett.

Ez nagyon szomorú, ezzel tisztában vagyok, de azt is tudom, hogy mindennek mi az oka. Azok, akik nem értenek a labdarúgáshoz, azok ezt nehezen értik ezt meg.

– A keret végre teljes. Egészségesek is a játékosok?

– Mondhatjuk azt, hogy egészségesek. Azt azonban figyelembe kell vennünk, hogy vannak, akik két-három hete tétmérkőzést nem játszottak. Annak örülök, hogy mostanra nagyobb a merítési lehetőségem. Olyan összeállításban, ahogy a Videoton ellen játszottunk, még egyszer nem látjuk többé a Ferencvárost. A többi a jövő zenéje.

– Az nem nehezíti a munkát, hogy ismét kicserélődött a csapat fele?

– Annak örülök, hogy a cserélődés következtében a csapaton belül a játékosminőség emelkedett. Így, ha öt-hat poszton új játékos kerül a gárdába, és ők jobbak, mint az elődeik, az számomra nem okoz problémát. Sőt!

– Priskin Tamás is a kvalitásos játékosok közé tartozik. Mégse volt idén még egyetlen jó meccse sem…

– Az edző számára kényes dolog egyes játékosokról a nyilvánosság előtt minősítést mondani, az ilyen véleményeket inkább a csapaton belül szoktam megbeszélni. Ha nem ehhez tartanám magam, az nem lenne fair a játékossal szemben.

– A klubvezetés töretlenül bízik önben. Gondolom ez segíti a munkát, hogy átvészelje ezt a nehéz időszakot?

– Én labdarúgó edzőként soha nem érzem úgy, hogy nehéz időszakban vagyok. Ezt a melankolikus hajlamot, amit számos szituáció kapcsán sokszor érzékeltem Magyarországon, nem szeretném magamévá tenni. Nekem az a fontos, hogy a munkámat jól, a legjobb tudásom szerint hajtsam végre, ahogy az elmúlt három és fél évben mindig megtettem. Szerencsére van egy olyan elnököm, aki tudja, hogy ez a nehéz helyzet miért következett be. Sok dolgot meg kell változtatni. Szembe kell nézni azzal, hogy számos játékos teljesítménye nem elegendő ahhoz, hogy a Ferencvárosban játszhasson. Ha egy játékos nem tudja átvenni a labdát, az nem feltétlenül az edző problémája.

Egyszer remélem eljutunk odáig, hogy 22 minőségi játékos lesz a csapaton belül.

Ha ők még ekkor sem játszanának jól, akkor el lehetne gondolkozni a teljesítmény okain. Ám ha csak 13 minőségi játékosom van, akik közül 7 kiesik, s a csapatot gyengébb képességű játékosokkal kell kiegészítenem, s így kényszerülünk meccset játszani, akkor nem akarom csak én viselni ennek a felelősségét.

– Akkor az eddig végzett munkájával elégedett?

– Erre a kérdésre legszívesebben nem válaszolnék. Ugyanazt a munkát végzem el ebben a szezonban is, mint eddig.

– Lehet-e idén bajnok a Csapata, illetve elnyerheti-e negyedszer az ön irányításával a Magyar Kupát? Hiszen itt a Ferencvárosról van szó, ahol ez a cél szinte a minimum.

– A Klub 2004-ben volt az én időm előtt bajnok és kupagyőztes utoljára. Utána csönd. 2004 és 2014 között mi történt a csapatnál? Most pedig négy címet hoztunk három és fél év alatt. Egy bajnokságot, három Magyar Kupát. Ezek után most rosszabbul indult a szezon a vártnál, s tudjuk is ennek az okát. Számomra most nem az a fontos, hogy bajnoki címekről beszéljünk vagy kupasikerekről álmodozzunk, hanem az, hogy ebből a hullámvölgyből miként tud a csapat kijönni, hogy megint tudjunk mérkőzéseket nyerni. A Videoton elleni meccsen egyszinttel alatta maradtunk az ellenfelünknek. Mindenki arról szeretne tőlem hallani, hogy a Ferencváros a magyar bajnoki címet nyer idén és a Magyar Kupát is elhódítja. Ennek azonban alapvető feltétele, hogy e rangos célkitűzéseknek megfelelően kell harcolni, és nem csak úgy tenni, mintha harcolnánk.

– FTC–Vasas eredmény?

– Sose tippeltem eddig labdarúgó mérkőzés eredményére. Egy jó Ferencvárost szeretnék látni a pályán, amely itthon tartja a három pontot. 

Horváth K. József

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/42241/pics/lead_800x600.jpg
Ferencváros,Labdarúgás,Thomas Doll
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?