Négy újabb halott Magyarországon
744 főre nőtt a hazánkban beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt újabb négy idős krónikus beteg, és 67 főre emelkedett a gyógyultak száma.
Blogolj!

Százévesen is csúcsokat döntene a masters vb úszóhőse, Bánki Horváth Béla

A nemrégiben hatalmas sikerrel megrendezett budapesti vizes masters világbajnokság legidősebb, egyben egyik legeredményesebb versenyzője volt Bánki Horváth Béla, aki egyik kedvenc versenyhelyszínére visszatérve, a Hajós Alfréd uszodában 96 évesen is négy számban nyert aranyérmet. Vele beszélgetett a SZEGEDma.hu.

Immáron 19-szeres világbajnoknak mondhatja magát a Szegeden élő Bánki Horváth Béla. A 97. születésnapját december 20-án ünneplő szenior úszó egyike azon kevés sportolóknak, akik négy különböző színű éremmel is rendelkeznek. Karrierje során először az 1994-es montreali világbajnokságon négy számban indult, és négy különböző érmet is hazahozott, hiszen a férfi gyorsváltóban arany-, a mix vegyesváltóval ezüst-, egyéni számokban pedig bronz-, valamint rézérmet vehetett át. A két évvel ez előtti, kazanyi vb-n öt érmet nyert, a budapesti masters világbajnokságra is öt számban nevezett, ám végül egyben, az 50 méter mellen nem indult el, mivel az augusztus 20-i versenynapon rossz idő volt, így nem akart a hidegben órákat várakozni a két versenyszám között, tekintettel arra, hogy megfázásra is hajlamos.

Volt, hogy egy nap két számot is úszott: a 200 méter hát után ugyanaznap 100 méter mellen is versenyzett, így egy napon két aranyérmet nyert, emellett 100 és 50 méter hátúszásban indult. A Hajós Alfréd Uszoda azonban ismerős és egyben kedves is volt számára: 79 év után újra versenyezhetett a medencében, hiszen 1938. augusztus 20-án ebben az uszodában nyert országos ifjúsági bajnokságot. “Nagyon szeretem azt az uszodát, hiszen öt évig Budapesten voltam egyetemista, a válogatott keret tagjaként is számításba vettek. A legendás edző, Csík Ferenc keze alatt is úsztam, télen a fedett 33 méteresben, tavasszal és ősszel pedig kint edzettünk. Nyáron nem maradtam a fővárosban, mert hazajöttem mindig, kettős igazolással orosházi színekben is úsztam. Az utolsó, 1944-es évben már nem, mert akkor a MAFC vízipólócsapatával feljutottunk az élvonalba, így akkor maradtam, hogy pólózhassak” – tekintett vissza Bánki Horváth Béla.

“Olyan más volt, annyira szeretem ezeket, szépen csilingelnek a budapesti érmek. Nem egy szép dombormű, de szépen csilingelnek” – mondta el annak kapcsán, mennyire számít különlegesnek számára, hogy Magyarországon versenyezhetett. „Ahogy Kazanyban, most sem volt ellenfelem, két éve az adott motivációt, hogy csúcsokat javítsak. Ugyanúgy úsztam előtte, mint eddig, heti háromszor, volt, hogy négyszer, mivel most a szegedi sportuszodát felújítják, a SZUE-ban pedig tömeg van, így inkább Algyőn úsztam. Az egészség egyik fenntartója a mozgás, nekem pedig a vízben mozgás már könnyebb, mint a szárazföldön. Most is figyelek az egészséges életmódra” – tette hozzá a szenior úszó.

Béla bácsi lassan kilenc évtizede úszik, ugyanis 2018-ban lesz kilencven éve, hogy megtanult úszni. Versenyszerűen csak 15 évesen kezdett el foglalkozni az úszással, mint meg is jegyezte, a mai viszonylatban ez nagyon későinek számít. 15-16 évesen még mellúszó volt, 17 évesen kezdett el háton úszni, egy év alatt pedig rengeteget javultak az eredményei, három év versenyzés után pedig már országos bajnok volt. Egy gyorsúszó barátja miatt váltott hátúszásra, mivel Orosházán nem volt kiemelkedő hátúszó, majd az 1942-es országos bajnokság döntőjébe mindketten bejutottak, tíz évvel később (négyéves hadifogság után) szintén ott voltak a hátúszás fináléjában. Ehhez az is kellett, hogy szertornázzak. Az orosházi mezőgazdasági középiskolába a testnevelő tanár szertornapárti volt. Inkább a barátaim kedvéért én is elkezdtem, nem is ment rosszul. Érdekes, mert az úszás laza, a szertorna pedig kemény izmokat kíván, de olyan szerencsésen alakult az izomrendszerem, hogy télen megkeményedett, nyáron pedig lelazult” – válaszolta Bánki Horváth Béla.

A szenior úszó korábban átvehette a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét: az idei Szent István-ünnepen egy újabb állami kitüntetést vehetett át, miután Szabó Tünde sportért felelős államtitkár felterjesztette rá, így kiemelkedő eredményeinek és munkájának elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetését vehette át Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől. Szeptember harmadikára meghívták az összes, masters vb-n érmet nyert versenyzőt Budapestre egy közös ünneplésre: Béla bácsi azonban tekintettel arra, hogy nagy fáradság számára egy fővárosi út, nem megy el az ünnepségre. “A verseny nem fáraszt ki különösen, most nem is hajtottam annyira, mint Kazanyban, hiszen nem volt ellenfelem” – jegyezte meg.

Béla bácsi a következő szenior világbajnokságon nem vesz részt, hiszen 2019-ben Dél-Koreában rendezik a vizes vb-t, ilyen messzi utazást pedig már nem tesz meg. Unokája ugyanakkor azzal biztatja, a három év múlva, Budapesten esedékes Európa-bajnokságon újabb csúcsokat állíthatna fel – 100 évesen. “Személyesen láttam már 100 éves versenyzőt, egy vékony, alacsony férfit úgy vezettek, de gyönyörű stílussal leúszta az 50 métert háton. Ugyanabban az évben a világjátékokon Ausztráliában egy 101 éves nőt láttam úszni, ő tengerész stílussal úszott, 5 perc 12 másodperc alatt úszta le az 50 métert. Az élet útjai kifürkészhetetlenek, de csúcsot döntenék a 100 évesek között” – zárta Bánki Horváth Béla.

Forrás: SZEGEDma.hu

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/41954/pics/lead_800x600.jpg
Bánki Horváth Béla,FINA VB 2017,masters vb,Szeged,úszás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?