Blogolj!

BL: szürke azeri csapat készülhet a csoportkörre

Kecskés István

Azeri csoda? Szerencse? Nehéz eldönteni, de egy dolog biztos: a Qarabag FK ma este a BL-sorsoláson is érintett. 

Azeriek a főtáblán

Ha azt mondjuk, hogy a magyar válogatott az azeri tizeneggyel találkozik, akkor egy kedves mosollyal az arcunkon hátradőlünk és már el is könyveljük a sikert. Azerbajdzsán nemzeti csapata azon kevesek közé tartozik, amely ellen még mi is biztosra mehetünk – persze Andorra után azért illik szerénynek év óvatosnak lenni –, de ha a klubokat nézzük, akkor már sokkal árnyaltabb a kép. 

Persze nem tudhatjuk, hogy mi lett volna, ha a Honvéd összefut az azeri bajnokkal és a Qarabaggal vívja a selejtezőjét, de nézzük csak a puszta tényt: a kispestiek a BL főtáblájának a közelébe sem kerültek, ellenben az azeri együttes boldogan várja a mai sorsolást, hiszen kiejtette a dán bajnok FC Köberhavnt. Ezzel történelmet is írt, hiszen az első azeri együttesként került be az elitbe, ahol aztán persze majd jól elverik nagyjából hatszor, de legalább ott van. 

A Qarabag története egészen fordulatos volt eddig is. Az agdami székhelyű kék-fehér együttest 1951-ben alapították és az akkor még Meszul néven futó klub gyorsan, 1968-ban meg is szűnt… Pedig ebben az esztendőben szerzett egy második helyet a Szovjetunió azeri ligájában. 

A pénzügyi gondok miatt bekövetkezett csakem évtizedes szünetet követően 1977-ben Sefeg néven alakult meg újra az egyesület, amely jelentősebb eredmények nélkül 1982-ben Kooperator néven egyesült több városi riválissal. A nagy barátság aztán csak öt évig tartott, mert ekkor FK Karabah néven kivált az egyesülésből, majd 1988-ban azeri bajnok lett a csapat. Aztán 1991-ben, a függetlenedő Azerbajdzsán bajnokságában már Qarabag néven szerepelt a gárda. 

A történelem aztán tovább cincálta a klubot, amely egy bajnoki cím után kénytelen volt költözni, mert az örmény-azeri háború idején Agdam városát az örmények vonták ellenőrzésük alá. 

A legnagyobb sikerek aztán 2008-ban kezdődtek, amikor Gurban Girbanov vette át az együttes irányítását, akivel sorozatban három bajnoki aranyat szerzett a Qarabag, amely még az Európa-liga csoportkörébe is bekerült. 

Most meg ugye a Bajnokok Ligájára készül az együttes, amelynek összesített piaci értéke a transfermarkt.de oldal szerint 12,28 millió euró. Hogy elhelyezzük ezt az adatot a hazai viszonyok között, ugyanez az oldal a Ferencvárost 12,65 millióra a Videotont pedig 12,25-re taksálja. Az adatbázis szerint az azerieknek két olyan játékosuk van, aki egymilliót ér: a kapus Anton Kanibolockij és a középpályás Dani Quintana.

Az is tény, hogy a Qarabag sorsolása nem volt rossz a BL-selejtezőben, hiszen a Köbenhavn előtt a moldáv Sheriff Tiraspolt és a grúz Samtrediát kellett legyőznie. 

Szóval semmi extra. Illetve egy különlegesség mégis van: a Qarabagot ma összesorsolhatják a Reallal, a Barcelonával, a Juventussal, vagy éppen a Bayern Münchennel.

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/41580/pics/lead_800x600.jpg
Bajnokok Ligája,Labdarúgás,Qarabag
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?