Blogolj!

EYOF napló - 5. nap

Ragnar Volarus

Élménybeszámoló Magyarország első olimpiai eseményéről, a 2017-es győri European Youth Olympic Festival-ról (EYOF). Abból a városból ahol ezen a nyáron a legmagasabb volt az egy négyzetméterre jutó ifjúsági sportolók száma, azaz a jelen tehetségei és a jövő példaképei. 

EYOF napló, 5. nap

Az utolsó előtti versenynap is nagyon szépen sikerült, ha az eredményeket nézzük. Az Olimpiai Sportpark cselgáncs csarnokában a legnagyobb súlycsoportok mérkőzéseivel zárultak az egyéni küzdelmek. Már reggel rengetegen álltak sorba a jegyekért, hiszen a legtöbb győri arra számított, hogy Sipőcz Richárd megszerzi az EYOF-ot rendező város első aranyérmét.

A fiatal sportoló válla pedig elbírta azt a terhet, amit az esélyesség jelentett, és egész nap higgadtan judózva menetelt a fináléig, ahol ipponnal verte a lengyel Wojciech Kordyalik-ot.

„Ricsi tudja, mi a judo iránti alázat, és a munka, emellett nagyon jól terhelhető, és elfogadja amit mondok neki. Hihetetlen személyisége van, mentálisan ő már kész sportoló. Óriási volt a nyomás rajta, de megbirkózott ezzel, nagyon boldog vagyok"

- mondta Sipőcz Richárd klubedzője, Gyimes Nikolett.

„Az Európa-bajnokságon ezüstérmes lettem, és az volt a legnagyobb célom, hogy most nyerjek. Az első meccsen az orosz ellenfél stílusa nem feküdt nekem, de meglett a győzelem. A továbbiakban már a magabiztosságot éreztem, és jöttek is a győzelmek. Sokat segített, hogy az egyik példaképem, Karakas Hedvig is szurkolt nekem. Figyeltem a lelátót, itt volt a családom, a barátok, sok ismerős, felemelő érzés ez az egész, hátborzongatóan jó. Régóta erre a győzelemre készültem, végre eljött az idő, és beteljesült az álom. Két hét múlva Chilében a világbajnoki cím a cél." – mondta Sipőcz Richárd az éremátadás után, majd a szurkolóknak is üzent. „Köszönöm Győr! Köszönöm, hogy bíztatok bennem, hogy szerettek. Büszke vagyok erre az aranyra, ami nem csak az enyém, a tiétek is"

A fiúk -90kg-os súlycsoportjában a grúz Mikheili Bekauri szerezte meg az első helyet. A lányok -70 kg-os mezőnyében a fehérorosz Viktorya Novikava, a +70kg-osok között pedig a grúz Sophio Somkkishvili állhatott a dobogó legfelső fokára.

De ezen a napon sem álltak meg judokáink egy éremnél. A nap másik magyar cselgáncsos sikerét a leányok +70 kilogrammos versenyében Faragó Petra szerezte. Faragó az elődöntőben szenvedett vereséget litván ellenfelétől, majd a vigaszágon a spanyol Campillot legyőzve végzett a harmadik helyen. 

Úszásban sem szűkölködtünk érmekben az elmúlt napokban, és a medencében az utolsó versenynap szintén nem okozott csalódást. Aranyérmes lett Zombori Gábor, 200 méteres hátúszásban, míg ezüstérmes az úszók közül 200 méter mellen Vécsei Réka, a 4x100-as vegyesváltó, Matula Fanni, Vécsei Réka, Hatházi Dóra, Nagy Réka. Ezen túl harmadik helyen végzett Galyassy Szilárd 1500 méter gyorson és Fábián Fanni 200 méter gyorson.

Zombori Gábor

Pénteken végre igazi nyárias idő fogadta a versenyzőket és a szurkolókat az Olimpiai Sportparkban. Ennek főleg a teniszezők örültek. Ami az atlétikát illeti a pénteki nap nem volt olyan sűrű, legalábbis a csütörtöki naphoz képest. Délután negyed háromkor éremátadó ceremóniákkal kezdődött a nap, aztán női rúdugrás döntőjében Gebauer Maja hetedik helyen végzett. Kicsivel fél négy előtt indultak a női száz gát küzdelmei, Bacsa Fanni a harmadik előfutamban új egyéni csúccsal, másodikként jutott a szombati döntőbe.

Ezt követte egy még nagyobb siker. Végre az atlétika pályán is hallhatjuk majd a magyar himnuszt, Horváth Karolina ugyanis rajt-cél győzelmet aratott a lányok 2000 méteres akadályfutó versenyében.

„Próbáltam minél hamarabb „kilőni", hogy ne kelljen majd lökdösődnöm az akadályoknál és a vizesároknál, illetve szerettem volna a saját tempómat futni. A végére jó nagy előnyöm maradt, de már kezdtem fáradni, szóval kicsit féltem, hogy majd hátulról valaki lehajráz, de sikerült megtartanom az előnyöm. Igazából nagyon nehéz szavakba önteni, hogy most mit érzek, ahogy beértem elkezdtem sírni, hiszen soha nem gondoltam volna, hogy ez sikerülni fog, hihetetlenül boldog vagyok!"

Karolina azt is elmondta, reméli a jövőben is tudja tartani ezt a formáját és bízik abban, hogy felnőtt korában is hasonlóan tud majd versenyezni. A nagyszerű magyar siker után sajnos nem következett újabb, hiszen a fiúk 4x100 méteres váltója egész egyszerűen elváltotta magát, így nem tudták abszolválni a távot. A lányok viszont megnyerték futamukat, szóval ők ott lesznek a szombati döntőben.

A kosárlabdás lányok péntek délután Törökország ellen léptek pályára az elődöntőben és a kezdés nem sikerült álomszerűen. Az első negyedben 15 pontos hátrányba kerültek a magyar lányok, de végül heroikus küzdelemben megfordították a meccset és nyolc ponttal győztek. A mieink szombaton 17.45-kor a spanyolokkal vívnak meg az aranyéremért.

Az irányító Angyal Barbara az első félidőben nem dobott pontot, szünet után azonban a válogatott vezére volt, de mint elárulta, a titok az újdonsült kabalamacskájuk volt.

„A mérkőzés előtt mindannyian megsimogattuk, ez volt a fegyver" – jegyezte meg viccesen, majd hozzátette: „Egy pillanatra sem adtuk fel, mentünk előre, a közönség is űzött-hajtott bennünket. Egyszerűen nem veszíthettünk."
Szombaton tehát jöhet a döntő: „Nagyon várjuk már, s ugyan elfáradtunk, azért egy fináléra biztosan maradt erőnk."

A kézilabdás lányokra sem várt könnyű feladat, hiszen Dánia finoman szólva is erősnek számít ebben a sportágban. Ám Pál Tamara ezzel nem nagyon foglalkozott, és egymaga 13 gólt dobott az északiaknak, mellette Afentaler Sára (6 gól) és Kacsor Gréta (5 gól) nyújtott kiemelkedőt. A magyar csapat félidőben még csak két góllal, 15-13-ra vezetett, a vége pedig 32-24 ide. A mieink szombaton 15.45-kor Romániaval játszanak. A tét az EYOF-győzelem.

Fiú kosarasaink pénteken Olaszországot verték nagy csatában 78-74-re. Ők az ötödik helyért azzal az Észtországgal játszanak ma 13.15-kor, akik 87-62 legyőzték a bosnyákokat. A magyar fiúk az EYOF-on a csoportmeccseken egy kiváló mérkőzésen egyszer már megverték az észteket 74-63-ra.

Fiú kézilabdásaink sajnos ma Spanyolországtól is kikaptak 26-24-re, ők a 7-8. helyért lépnek pályára Izland ellen. 

Röplabdás csapataink közül a fiúk és a lányok is csak a 7-8. helyért játszhatnak. Előbbiek szombaton 9.00-kor a lengyelekkel mérkőznek, míg a lányok játék nélkül zárják a hetedik pozícióban az EYOF küzdelmeit, mivel Hollandia egy vírusos gyomorfertőzés miatt még a rajt előtt visszalépett a tornától.

A kajakosoknak és kenusoknak szombaton még összesen nyolc finálét rendeznek. Ezeknek az elődöntőit szombaton délelőtt lapátolják le a fiatalok. Talán mondani sem kell, hogy mindenhol magyar érdekeltséggel, hiszen a selejtezőket értelemszerűen sikerrel vette minden magyar sportoló és egység.  

Címkék: EYOF
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/40727/pics/lead_800x600.jpg
EYOF
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?