Blogolj!

EYOF napló - 2. nap

Ragnar Volarus

Élménybeszámoló Magyarország első olimpiai eseményéről, a 2017-es győri European Youth Olympic Festival-ról (EYOF). Abból a városból ahol ezen a nyáron a legmagasabb volt az egy négyzetméterre jutó ifjúsági sportolók száma, azaz a jelen tehetségei és a jövő példaképei. 

EYOF napló, 2. nap

Kedden kézilabdával indítottam a napot. Azt hiszem nem kell magyaráznom miért, elvégre egy magyar-norvég mindig pikáns, a női szakágban, soha nem is ordibálja senki ilyenkor, hogy: "Álomsorsolás! Álomsorsolás!". Az EYOF előtt felkészülési mérkőzésen a lányok már megverték az északiakat, de persze ez ilyenkor a kutyát nem érdekli, maximum mi próbáljuk nyugtatni magunkat, hogy menni fog ez. Aztán szépen hátradőlünk, mikor hirtelen 6-1-re elhúznak a magyar szépségek, a norvég szakvezető pedig időt kér, hogy elébe álljon a száguldó expressznek. Sikerrel, a norvégok visszajönnek egy gólra, ám az EYOF egyik arca, Pál Tamara és a szélső Schatzl Natalie (előbbi végül 9, utóbbi 5 gólig jutott) megrázta magát és félidőre ismét 14-9 volt ide.

Ekkor úgy határoztam, a lányok ezt már nélkülem is megoldják Norvégia ellen, a csarnok túloldalán viszont az első nap vereséget szenvedő fiú válogatott Horvátország fiataljai ellen minden segítségre számít. Ahol a jó kezdés ugyancsak megtörtént, csak sajnos a horvátok részéről, akik 5-1-re megléptek. A mieink a 19. percre feljöttek 7-6-ra de utolérni nem sikerült az ellenfelet. Az EYOF jelmondata ugye a "Jelen tehetsége a jövő példaképei". Nos, nagyon csalódnék a szakértelmemben ha Ante Ivankovic vagy Fran Mileta nevét néhány év múlva nem látnám a horvát felnőtt válogatottban. Előbbi ez ízig-vérig kézilabdás alkat, piszok gyors, bitang erős, falromboló lövőerővel. Utóbbi pedig egy igazi kellemetlen ellenfél, akit a pokolba kívánsz, rúg, csíp-harap, nem marad adósa senkinek. Emellett persze szélsőként gyors és gólerős is. Már most utálom, de tisztelem mert világsztár lesz, bárki meglátja! Ebben a meccsben is volt tűz, a félidő vége előtt némi hirig is volt a pályán, Gál Dominik tűrte rosszul, hogy egyszerre ketten esnek rá, némileg szándékosan. Szünetre 14-12-es horvát előnnyel mehettünk.

A lányok eközben simán 26-15-re verték a norvégokat és szerdán a románok ellen meccselnek. A fiúk a második játékrészben rendületlenül üldözték tovább déli szomszédunkat, és 10 perccel a vége előtt 20-20-nál utol is érték őket. De a végét jobban bírta a horvát csapat, végül 24-26-ra nyertek, de keményen megdolgoztattuk őket. Szép-Kis Kevin 7 góllal a legeredményesebb játékos volt a mérkőzésen. A magyar srácok így két vereséggel állnak, míg a lányok két győzelemmel. A fiúkra szerdán a dánok várnak.

Következő utam a fiú kosárlabdázók meccsére vezetett. Bár sok jóra nem számítottam az első napi török vereség után. Főleg azért nem, mert hétfőn pár percre belepillantottam az Észtország-Litvánia meccsbe is, és rémisztően nagynak tűntek a litvánok. A bemelegítésnél pedig mikor csak úgy elkezdtek lazán zsákolgatni (ifjúsági sportolókról van szó), akkor tovább csökkent a remény.

Az agresszív játékuk csak a ráadás volt, már a mi térfelünkön úgy letámadták a magyar fiúkat, hogy "öröm volt nézni". Amit fontos még elmondani, hogy a litvánok úgy festettek mint kimondottan kosárlabdára, genetikailag kitenyésztett sportolók. Izomtömegben és magasságban is volt bőven lemaradásunk. Sabonis ugyan nem volt köztük, csak Simonis, de a 23-as Blazevic még a sajátjai között is óriás volt. És nem elhanyagolható módon még kosárlabdázni is remekül tud. Az első negyed felénél 2-13, majd a végén 6-17-re álltunk, a litvánok "B sorával" már tartani tudtuk hellyel-közzel a lépést. Viszont a következő játékrészre visszajött a Blazevic-Vristaras-Kreismontas-Kancleris-Zubrys kezdőötös, és egyszerűen bedaráltak minket, erőből ránk vertek 30 pontot a szünetig (14-48).

A folytatásban azért némileg összeszedtük magunkat, a harmadik negyedben tartottuk magunkat (36-69), az záró tíz percben pedig zárkóznunk is sikerült, végül 65-81 lett a vége. A mieink harmadik ellenfele az észt csapat lesz, akik hozzánk hasonlóan két vereséggel állnak.

A keddi nap szava pedig a biztonság. Az eleve nem meglepő, hogy rengeteg rendőr és biztonsági ember van minden eseményen. Sajnos ilyen időket élünk, bár az a pozitív energia, az a kisugárzás, a végtelen mosolygás ami jellemzi az önkénteseket és a rengeteg fiatal sportolót, tán még egy öngyilkos merénylőt is eltántorítana gonosz szándékától. Viszont mindenhol fémdetektor, és tegnap még az ásványvizes palackomat is kinyitotta egy nagyon lelkes biztonsági ember és beleszagolt. Tán csalódott, hogy nem kisüsti volt benne, mindenesetre megköszönte a türelmemet.

Másrészt láttam egy részeg lengyelt. Ez önmagában nem formabontó, ám korából ítélve valami csapatvezető lehetett, mert egyenruha és nyakbavaló is volt rajta, ami azért kicsit csalódásra adott okot. 

Ezen kívül mik történtek még kedden?

Úszóink közül Zombori Gábor ezüstérmet szerzett 100 háton, Nagy Réka 800 gyorson szintén másodikként zárt, mögötte Fábián Fanni harmadik lett, míg a magyar mix vegyes váltó tagjai, a Zombori Gábor, Hatházi Dóra, Böhm Sebestyén, Nagy Réka négyes harmadikként ért célba.

Megvan a magyarok első judo aranyérme is, a fiúk 50 kg-osok küzdelmében, Feczkó Csanád magabiztosan győzött, míg Kardos Tímea a 44 kg-osok versenyében ezüstérmes lett. Atlétikában Takács Boglárka szintén ezüstérmet szerzett, 100 méteres síkfutásban. Ezzel Magyarország a második az éremtáblázaton az oroszok mögött, három arany-, négy ezüst- és három bronzéremmel.

A lány kosárlabdázók megszerezték második győzelmüket is, ezúttal a cseheket páholták el 87-38-ra. Röplabdásainak továbbra sem termett babér, a fiúk nem tudtak szettet nyerni a csehek ellen, míg a lányok az oroszoktól kaptak ki hasonlóképpen.

Szerdán a hét legsűrűbb napja következik, 29 döntőt rendeznek. Atlétikában, judóban, kaja-kenu, kézilabda, kosárlabda, röplabda, tenisz, torna sportágakban és az úszásban is érdekeltek a magyar sportolók.

Címkék: EYOF
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/40634/pics/lead_800x600.jpg
EYOF
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?