Blogolj!

Vizes vb: nagy meccs, elképesztő bírók, döntetlen – nyilatkozatok

A magyar vízilabda-válogatott 9–9-es döntetlent játszott Olaszország ellen, s ez az eredmény még sokat érhet. 

Nagy csatát hozott a találkozó, ám amelett nem lehet szó nélkül elmenni, amit a játékvezetők műveltek. Az első negyedben – szinte – minden olasz támadás esetében előnyt fújtak az ellenfélnek. Erről beszélt Manhercz Krisztián is a meccs után. 

"Élet-halál mérkőzés volt, nagyon sok kiállítással, néha már a durvaság határát súrolta a meccs, amit az uszodában sokan nem tudtak kezelni. Ennyi volt most bennünk, várjuk, hogy mi lesz az olasz-ausztrál eredménye. Felvettük a kesztyűt az olaszokkal, ez a mérkőzés nem arra volt volt jó, hogy a vízilabdát népszerűsítsük. Sokan voltak kint, de néha már mi játékosok nem tudtuk, hogy mi történik a vízben. És akkor mit gondoljon a néző? A bírók össze-vissza fütyörésznek, mindenki úszik amerre lát."

A második negyedben Hárai Balázs piros lapot is kapott a kissé indiszponáltnak tűnő párostól. Kicsit olyan volt, mintha a hazai pálya hátrányát fújnák be. 

"Így, hogy, kilenc nyolcas hátrányból lett döntetlen, egy kicsit elégedettek vagyunk, de egyébként nem, mert győzni jöttünk. Jobbak vagyunk ennél az olasz csapatnál, főleg ilyen hazai közönség előtt – mondta Vámos Márton. – Sajnos most nem a mi kezünkben van a csoportelsőség sorsa, várjuk, hogy mi lesz ott. Azzal, hogy Hárai Balázs kivált a második negyedben, kicsit meggyengült a támadójátékunk, Mezei Tamás mellett Decker Ádám és én próbáltam bemenni centerezni."

Varga Dénes (10) volt a vezér (Fotó: MTI / Czagány Balázs)

A bíráskodást Hosnyászky Norbert sem hagyta szó nélkül – nem is lehetett. 

"Picit káoszjellege volt a meccsnek a játékvezetés szempontjából, nem is játszottunk túl jól. Ha levesszük a bírókat, akkor ez egy igazságos döntetlen, a következő meccseken meglátjuk, mennyire jó. Elfáradtunk, de az olaszokon is érezhető volt a fáradtság. Ha az elején picit érthetőbben bíráskodnak, akkor nem lett volna ez a káosz."

A találkozó, amellett, hogy két fogalmatlan vezette nagy csatát és néhány szép Nagy Viktor védést is hozott. A kapust nem lepték meg az események. 

"Őrült mérkőzés volt, valami ilyesmire számítottunk. Egy dolgot kivéve: nem gondoltam, hogy így bíráskodnak, hazai pályán semleges bíráskodásra gondoltam, annak örültem volna. Annak viszont nagyon örülök, hogy van erő a csapatban, bírtuk a nyomást, a végén ikszre tudtuk hozni a meccset, ez sokat számít. Innentől kezdve ezzel nem szabad foglalkozni, nem számít, hogy bosszúság van bennünk, mert az nem épít minket. Ahogy kisétálunk az uszodából, el kell felejteni ezt és a pozitív dolgokra kell koncentrálunk."

A már említett kiállítás miatt kissé át kellett szervezni a csapatot, de ezzel együtt is nagyot játszott a gárda. 

"Jól bírtam a centerezést, bár lehetett volna még egy kicsit hatékonyabb – mondta Mezei Tamás. – Igaz, ez egy olyan meccs volt, ahol szinte minden pozícióból megkaptuk a kiállításokat. A legtöbbször az volt a lényeg, hogy úgy dolgozzak, hogy közelebb kerülhessenek a lövők a kapuhoz. Élvezem az ilyen meccseket, jók ezek, volt már egy pár hasonlóan verekedős meccsem. Az elején elveszítették a fonalat a bírók, aztán nem tudták ezt visszahozni, mi viszont nem ültünk fel a provokációnak. Két jól felkészült csapat játszott, mindkettő tudta, mit csinál a másik, jó kis taktikai csata, hajtós meccs volt. Nem vagyok elégedett, mert nem rajtunk, hanem az olasz-ausztrálon múlik a csoportelsőség."

Gór-Nagy Miklós szerint a második negyed hozta a fordulatot. 
 
"Nehéz meccs volt. A második negyedben Hárai Balázst cserével végleg kiállították, és ez nemcsak minket, hanem a két játékvezetőt is megzavarta, és elkezdtek össze-vissza sípolni. Próbáltak kompenzálni, erre az olaszok elkezdtek még jobban verekedni, a bírók pedig elvesztették a fonalat, ezért meglehetősen furcsa meccs lett belőle. Az egy pont is pont, és a csoportelsőség esélyének megtartása mellett azért is örülhetünk, mert egy végletekig kiélezett meccsen kétgólos hátrányból is felálltunk, és az utolsó percig összpontosítani tudtunk.  Hárai Balázs kiállítása? Azt láttam, hogy szegényt megverték, erre Pietro Figlioli még odaúszott, belerúgott egyet, és ezek után Balázst állították ki. De az is sokat elárult, hogy a Nemzetközi Szövetség elnöke a meccs előtt az olasz játékosokkal ölelkezett, és a játékvezetőkkel jópofizott. Nem egészséges helyzet, de tudjuk, hogy ez is része a vízilabdának. Ha úgy tetszik, az egyik szépsége. De semmi gond, ha kell ezt is legyőzzük a céljaink elérése érdekében."

A magyar válogatott a mérkőzés során két góllal is vezetett, sőt labdája volt a hármas különbséghez is, de a végén épp minusz kettőről kellett visszajönnie a csapatnak.

"A meccs előtt úgy gondoltam, hogy a döntetlen nem jó eredmény, de mivel az utolsó negyedben nekünk kellett futni az eredmény után, nem lehetünk teljesen elégedetlenek – mondta Erdélyi Balázs. – Lett volna lehetőségünk nyerni, de nem éltünk a helyzeteinkkel, a második félidőben nagyon sok lehetőséget elhibáztunk. Sajnos hét-hétnél én is kihagytam egy nagy ziccert, ha belövöm, nálunk lett volna az előny az utolsó negyedre, de így alakult... a végén így az egy pontnak is örültünk, az utolsó fordulóban dől majd el, mennyit ér számunkra a döntetlen. A bírói ítéletek? Nem mondanám, hogy minket támogattak, és ezt hazai pályán nehéz volt megélni. Az olaszok az első perctől kezdve felvállalták a kemény, verekedős játékot, a játékvezetők pedig asszisztáltak ehhez. Sokszor mi jöttünk ki rosszul ezekből a helyzetekből. Volt víz feletti ütés is, végig figyelni kellett, hogy nehogy elveszítsük a fejünket, és olyat tegyünk, ami eltiltást von maga után."

A döntetlen értékét egyelőre a szövetségi kapitány sem tudja megítélni. 

"Azt gondoltam, hogy az utolsó percekig szoros lesz a találkozó, így is lett – mondta Märcz Tamás. – Végül nekünk kellett egyenlíteni, de aztán még volt lehetőségünk, hogy támadjunk a győzelemért. Talán igazságos a döntetlen, még akkor is, ha nem éreztem azt, hogy hazai pályán játszanánk. Érdekes volt a játékvezetői felfogás, azonban elképzelhető, hogy ilyen lesz a jövőben is, erre a fajta ellenszélre is felkészültek a játékosok. Akkor sem adjuk fel, amikor több góllal vezet az ellenfél, bízom a csapatban és abban, hogy eredményesek lehetünk. Az a célunk, hogy a következő találkozón nyerjünk, jó meccsen jó játékkal, magunkat építve és fejlődve. Abba meg nem tudunk beleszólni, hogy az ausztrálok mit játszanak az olaszokkal, de elképzelhető, hogy a tíz gólos győzelem elég lesz. Ha mégsem, akkor sincs gond, a másik ágon lévő csapatokkal is fel tudjuk venni a küzdelmet."

MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG 9-9 (4-4, 2-1, 1-3, 2-1) 

Vezette: Naumov (orosz), Schwartz (izraeli)

MAGYARORSZÁG: Nagy V. - Vámos 3, Hosnyánszky, Gór-Nagy, Erdélyi, Varga Dénes 3, Hárai 1. Csere: Török, Manhercz 1, Zalánki 1, Decker Á., Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

OLASZORSZÁG: Volarevic - di Fulvio 2, Gitto, Figlioli, Nora 1, Renzuto 3, Bodegas 1. Csere: Presciutti 1, Mirarchi 1, Fondelli, Aicardi, Bertoli. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna

(via: waterpolo.hu)

https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/40469/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?