Blogolj!

NB II-es TAO-paradicsomból, megyei csapat lett a Szigetszentmiklós

Az MLSZ versenybizottsága nem fogadta el a Szigetszentmiklósi TK NB III-as nevezését, így bizonytalanná vált, hogy a Pest megyei klub melyik osztályban folytatja majd a szereplését – úgy tűnik az NB III-ban semmiképpen sem, így az igazi kérdés az, hogy melyik megyei vonalba kerül a gárda – de ettől még holnap felkel majd a nap. Ezzel együtt is a helyzet sokkal összetettebb, mint aminek látszik, hiszen a városban igen komoly, de legalábbis drága stadionépítés zajlik.

A Szigetszentmikósi TK 2009-ben került fel az NB II-be, ahonnan egy évvel ezelőtt esett ki. A búcsú akkor is bekövetkezett volna, ha a bajnokságot Horváth Ferenccel kezdő – a szakembert hét forduló után szerződtette a Videoton –, majd Vágó Attilával hosszú hónapokon át nyeretlenül folytató, végül Tamási Zoltánnal befejező együttes véletlenül a pályán ki tudta volna harcolni a bennmaradást – ugyanis a klub nem felelt meg a II. osztályú licenc nem túl bonyolult feltételeinek. Ennek egyik oka az volt, hogy a Szigetszentmiklósnak mindössze egyetlen, műfüves pályája van, márpedig a 2016/17-es országos bajnokságokban már nem lehetett ilyen borításon meccset rendezni, és a klubvezetés még arra sem volt képes, hogy megállapodjon valamelyik egyesülettel arról, hogy bérbeveszi annak a stadionját. Már ez önmagában felvet egy csomó kérdést...

Nagy nehezen, a hiánypótlásba bekerült egy megállapodás a Siófokkal – a két város közötti távolság nagyjából 100 kilométer –, de az egykor szebb napokat (MNK döntő, bajnoki menetelés) is megélt csapat létesítményével kapcsolatos szerződést nem fogadta el a szövetség, mivel azt nem a tulajdonossal, vagyis a várossal kötötte az SzTK, hanem a használó klubbal, vagyis a BFC-Siófokkal, márpedig a szabály világosan rendelkezik arról, hogy a megállapodást kivel kell aláírni.

De volt további oka annak, hogy a klub nem kapta meg az NB II-es licencet: az SzTK Futball Kft. ügyvezetője Potoczki Tamás

37,5 millió forintos kölcsönt vett fel a cégtől, ám a hitelügylet esetében a “lepapírozáskor", fedezetül mindössze az igazgató fizetése állt. 

A licencadó bizottság firtatta is erősen, hogy miért volt szükség erre a jelentős pénzkivételre, mert ez szerintük nem volt jó hatással a gazdasági folyamatokra, ám a válasz amilyen egyszerű, ugyanolyan pofátlan volt: üzleti titok. Ezt a grémium tagjai nem fogadták el, még úgy sem, hogy a licencelési folyamat lezárására 11 milliót visszafizetett az ügyvezető és vállalta a továbbiak törlesztését is, így az infrastruktúra hiányosságai és a pénzügyi kuszaság – a Szigetszentmiklósi TK és az SzTK Futball Kft. egészen bonyolult kölcsönügyletekbe bocstákozott egymás felé – miatt nem adtak licencet a klubnak, amely így a pályán és az íróasztalnál is visszaesett az NB III-ba. 

A harmadik ligából aztán nem is jutott fel első nekifutásra, még annak ellenére sem, hogy sokáig vezette a bajnokságot. A végén csak harmadik lett a gárda, amely amúgy májusban megkapta az NB II-es licencet, vagyis ha első lett volna, akkor a második ligába nevezhetett volna, de végül a harmadikból is kimarad, hiszen a nevezését visszadobta a szövetség, mivel

a klub jelentős összeggel tartozik az MLSZ-nek, s ezt a június 23-i hiánypótlási határidőig sem rendezte.

És, hogy miért érdemel ennyi szót egy középszerűnél picit jobb NB III-as csapat? Mert a Szigetszentmiklósi TK éppen stadiont épít. Nem nagyot, de nem is kicsit, éppen akkorát, hogy több százmilliónyi TAO-s forrást lehessen hozzá igényelni. Idén 717 milliót, tavaly 674 milliót hagyott jóvá az MLSZ az SZTK sportfejlesztési programjára – ez mondjuk nyilván nem mind a stadionra ment, hiszen a klubnak viszonylag komoly utánpótlása van és alkalmazottak tekintetében sem állt rosszul, hiszen az edzők mellett,

az ügyvezető minden felnőtt családtagja a cégnél, vagy az egyesületnél dolgozott, még az sem volt baj, ha csak nyolc általánosa volt az illetőnek.

Emellett az is feltűnő lehetett a városban, hogy több nagyértékű autót is lízingelt a klubot működtető Kft., érdekes módon mindegyiket az ügyvezető családja használta, de ez biztosan a véletlenek furcsa összjátékának eredménye.

Hétfői látkép az építkezésen – sehol senki…

No, de vissza a stadionra. Hosszú évek tervezése után 2016-ban elkezdődött a létesítmény kivitelezése, amely aztán tavaly nyáron meg is rekedt. Könnyű kitalálni ennek oka a pénz volt, ugyanis a megrendelő, vagyis a klub jelentős tartozást halmozott fel a kivitelezővel szemben, így a cég, amikor befejezte az első ütemet, összeszedte a szerszámait és levonult az építési területről, a második szakaszt már nem vállalta.

Eközben az SzTK állami segítséget kért és valami furcsa oknál fogva kapott is:

az EMMI 361 milliós támogatást nyújtott a beruházáshoz. "A 2011-ben beadott terv és koncepció a tárca közlése szerint mára elavult, ezért a költségvetési terv sem stimmelt, valamint az elmúlt évek esős időjárása miatt is csúsztak, mostanra már 361 millió forintos mínuszban vannak" – állt az EMMI közlésében. 

Az építkezés aztán hosszú szünet után folytatódott egy új fővállalkozóval, amely egészen június 23-ig becsülettel tette a dolgát, majd információink szerint fogta magát és elhagyta az építési területet. A ma készített képünkön jól láthatóan nem dolgozik senki a területen, ám ez persze nem jelenti azt, hogy végleg vefejezték a munkát, lehet hogy csak letelt a munkaidő, vagy szabadnapos volt ma mindenki, vagy…

A szigetszentmiklósi felnőtt-labdarúgás az összeomlás szélére került. Hogy felépül-e valaha a stadion, azt nem tudni, de a történtek ismeretében egyáltalán nem meglepő, hogy a nevezés beadása után – de még az elutasítása előtt – a klub hivatalos honlapján bejelentette: második csapat indítását tervezi a megyei III. osztályban. A fejlemények most azt mutatják, hogy ez lesz az első együttes. Az új csapat bejelentésekor azt is közölték, hogy csapatmenedzsert keresnek, vagyis még az is lehet, hogy valaki vállalja majd a felelősséget egy többre hivatott, állami pénzzel telepumpált klub működtetéséért. Mert felelősök vannak, ez nem kérdés. Azt csak remélhetjük, hogy el is kell majd számolniuk azzal, hogy mire költötték a közvagyont. 

Persze ilyenkor jön a szokásos kérdés, hogy lehet-e még fellebbezni. Lehet. Ugyanakkor ez már érdemben nem változtat a helyzeten, hiszen olyan dokumentumot nehét előállítani, amely szerint a kft. időre rendezte az MLSZ felé a tartozását. 

UPDATE:

Közleményt adott ki a Szigetszentmiklósi TK, íme változtatások nélkül: 

Ezúton tájékoztatjuk szurkolóinkat, és szimpatizánsainkat, hogy az egyesület beruházásában zajló Regionális Utánpótlás Centrum építése olyan fázisba került, amikor jelentős anyagi áldozatokat kell hoznia a klubnak, hogy a kivitelezést, – amely a szigetszentmiklósi gyerekeknek, és Önöknek épül – időre megvalósíthassuk.

Ezért a felnőtt csapatot üzemeltető Kft. tulajdonosai úgy döntöttünk, hogy minden erőforrásunkat a beruházásra fordítjuk, ezért átmenetileg megszüntetjük az első csapat anyagi támogatását, és a továbbiakban amatőrként, a megyei első osztályban versenyeztetjük első csapatunkat.
Ki kell emelnünk, hogy átmeneti döntésről van szó, amit kizárólag a fontosság mentén hoztunk meg.

Döntésünket erősítette továbbá az is, hogy klubunk egyetlen – és az is műfüves borítású – pályával rendelkezik egyelőre, és amit a tavalyi évben, mint a vándor cirkuszosok voltunk kénytelenek vonulni, nem kívántuk idén is megtenni. A rosszban valami jó is legyen, ebben az osztályban tudomásunk szerint már lehet a Sport utcában mérkőzést rendezni.

Szurkolóink megértését, és türelmét kérjük, felelős döntést hoztunk Szigetszentmiklósért!

Az utánpótlás versenyeztetését az első csapattal kapcsolatos döntés nem befolyásolja, és a klub fenntartásából is jelentős anyagi támogatás mellett kivesszük a részünket.

Becz Péter, Potoczki Tamás

Címkék: Labdarúgás
https://sport.blogstar.hu/./pages/sport/contents/blog/39698/pics/lead_800x600.jpg
Labdarúgás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?